Vegetarisch 5-gangendiner

feestelijk gedekte tafel

Voor: artisjokkenbodems met ricotta en salie
Tussen: bladerdeegflapjes met champignons en ui
Hoofdgerecht: gevulde courgette, aardappel-preitaart en sla
Dessert: diverse Franse kazen met kletzenbrood
En koffie met zelfgemaakte bonbons/pralines toe

 

artisjokkenbodems met ricotta en salie
Meng een bakje ricotta met 100 gram pecorino en gehakte salie, vul daar de bodems (uit blik) mee, doe er wat geschaafde amandelen over en zet ze 15 minuten op 200 gr.C. in de oven, bak in dezelfde schaal wat cherrytomaten mee. Twee bodems p/p is voldoende als voorgerecht.

bladerdeegflapjes met champignons en ui
Bladerdeegflapjes met van te voren gebakken champignons en ui (als de vulling nog warm is, wordt het bladerdeeg erg slap). Dubbelvouwen, dicht ‘plakken’ met een natte vinger. Eventueel kaas en kruiden er op en in elk geval een geklutst ei, voor een mooie glimmende bovenkant.
Of bedenk zelf een andere vulling, in bladerdeeg kan vrijwel alles gestopt worden.

gevulde courgette, aardappel-preitaart en sla
Bak een ui en het uitholsel van 2 in de lengte doormidden gesneden courgettes. Doe hier 100 gram ricotta, een tomaat in blokjes (zonder zaadjes), 2 eetlepels pesto bij en 50 gram grof gehakte geroosterde amandelen. Vul hier de courgettes mee, leg de twee helften weer op elkaar. Bind samen met rolladetouw. 3-4 minuten onder de grill of op de BBQ.

Eén flinke prei in dunne ringen bakken en af laten koelen, aardappels in dobbelsteentjes koken (of voorgekookte aardappelblokjes) en die samen met de prei bakken. Teentje knoflook en een vleugje nootmuskaat erbij. 3 eieren en 1/8 liter room loskloppen met een zakje geraspte parmezaanse kaas. In een cakevorm, kun je er handig plakken van snijden. 45 minuten op 175/200 gr.C.

zelfgemaakte bonbons/pralines
12 gedroogde vijgen, harde steelaanzet wegsnijden. In 100 ml port aan de kook brengen, niet doorkoken. Laten staan tot helemaal afgekoeld, ca. 1 uur. Afdeppen en in de koelkast helemaal koud laten worden. 200 gram pure chocola smelten. Vijgen aan een vork prikken en stuk voor stuk eerst in de chocola dompelen dan door gehakte noten (gemengd of bijv. alleen pistache, walnoten of hazelnoten) wentelen. In de koelkast op laten stijven.

175 gram tutti frutti (ready to eat) grof snijden en 50 gram gemengde noten tot een puree malen. 150 gram gesmolten pure chocola erdoor en 2 eetlepels whisky. Beetje af laten koelen en balletjes van maken, in de koelkast op laten stijven, als ze helemaal koud zijn 275 gram melkchocola smelten en de balletjes er voor de helft in dopen, weer in de koelkast op laten stijven en koud laten staan tot serveren.

Tip: chocola smelten in de magnetron: steeds 30 seconden op vol vermogen en even roeren, herhalen tot helemaal gesmolten

Gepubliceerd door

adavanderlindenculiblog

Liefhebber van lekker eten en koken (uit en/of thuis)

Een gedachte over “Vegetarisch 5-gangendiner”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s