Tafelmanieren; hoe en waarom

“ork, ork, ork, soep eet je met een?… vork” (ha, ha, leuk grapje, met lange baard).
Maar hoe eet je soep?
Wordt het in een kom opgediend en heeft die kom oren, dan mag je hem oppakken en leegdrinken. Handig dus als je dunne soep (bouillon) hebt. Dikke soep kun je beter in een bord serveren.
Soepterrine op tafel? Staat wel feestelijk, maar denk eraan dat je alles voorverwarmd, terrine en borden of kommen, soep koelt snel af. In plaats van in een soepterrine kun je pompoensoep in de holle schil serveren, staat apart.
Laatst at ik ergens uiensoep die werd geserveerd in een klein pannetje, tja… met oortjes (kleine handgreepjes) en met zo’n randje, waar de deksel op ligt – blijft de soep wel lekker heet – maar waardoor je toch niet kunt drinken.
Mooi, apart of feestelijk… prima, maar hou ’t wel praktisch.

collage van levensmiddelen

En nog wat tafelmanieren en weetjes: wat is eigenlijk het hoofd van de tafel?
Dat is – al sinds de middeleeuwen, toen dat veel noodzakelijker was dan tegenwoordig – diegene die met zijn gezicht naar de deur of ingang toe zit en dus kan zien, als gastheer, wie er binnenkomt: vriend of vijand. Dus ook bij een ronde tafel!

Aantal gangen: altijd oneven, want het hoofdgerecht is het middelste.
Dus evenveel ervóór als eráchter. Volgorde: vis voor vlees, koud voor warm, licht voor donker, licht voor zwaar. Een voorbeeld: koud voorgerecht met vis, soep, warm voorgerecht met vis of vlees, tussengerecht met licht vlees, hooofdgerecht, en dan ook vier gerechten erna… dat wordt puzzelen, kaas (1), pudding (2), vers fruit (3) en koffie met likeuren en zoetigheden of cognac (4). Hè, hè, we zijn er uit! Maar toch maar niet doen, zo, één of twee voor- en nagerechten is meer dan voldoende.
En ach, regels zijn er toch ook om af en toe te overtreden. Zeker dit soort regels. Dus gewoon van je gezond verstand uit gaan en eten wat lekker is!
In andere culturen doen ze het trouwens toch weer heel anders, bijvoorbeeld de Indische rijsttafel, niks geen gangen, gewoon alles tegelijkertijd op tafel zetten!

Vroeger leerden we dat bij vlees rode wijnen en bij vis witte wijnen geserveerd hoorden te worden. In grote lijnen gaat dat nog steeds op, een frisse witte wijn combineert nu eenmaal niet met biefstuk, maar wat is het verschil met tonijn? En bij kip of varkenshaas kan best een witte of rosé wijn. Maar rode wijn bij een gebakken scholletje of een tong, zonde! Het gaat erom dat beide tot hun recht komen. Dus gewoon veel proeven en proberen.

Eten met je handen, mag alleen als er vingerkommetjes (met handwarm water en een schijfje citroen) op tafel staan.

En dan dat proeven van de wijn. Een heel ritueel kun je ervan maken… Maar je hebt gekozen en je zult drinken wat je zelf hebt uitgezocht, je proeft dus alleen of-ie goed is, niet bedorven, zuur of dat er kurksmaak aan zit.
En kamertemperatuur is de kamertemperatuur van vóór de CV, toen was het zo’n 17°C in de kamer en niet de 20-21°C van nu.


Advertenties

Gepubliceerd door

adavanderlindenculiblog

Liefhebber van lekker eten en koken (uit en/of thuis)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s