Stamppotten

Vroeger thuis waren het altijd van die vaste combinaties, mijn moeder kon wel goed koken (nooit was iets aangebrand of niet gaar), maar ze had niet veel fantasie. Het was dus altijd:
– hutspot met klapstuk,
– andijvie met een bal gehakt,
– krootjes (Rotterdams voor carotten, in sommige delen van het land ook bietjes genoemd) met een speklapje,
– bij de spinazie kregen we altijd een gekookt ei,
– worteltjes (of peentjes, ook weer afhankelijk van waar je woont) met vis,
– bruine bonen (oh nee, daar hield m’n vader niet van, uitsluitend capucijners) met uitgebakken spekjes,
– boerenkool met rookworst.
En op zondag bloemkool of sperciebonen met een hamlap of runderlap.
Zaterdag geen aardappelen-groenten-vlees: dan pannenkoeken of poffertjes, erwtensoep, macaroni (elleboogjes van Honig, er bestond – denk ik – nog niet veel anders) met tomatenpuree, blokjes ham of worst en gekookt ei erdoor. Soms ook nasi, dat was iets heel bijzonders (literblikken van het merk Koen Visser) met een gebakken ei erop.
En als je jarig was mocht je kiezen: bijvoorbeeld kip met patat en appelmoes, een ‘kinderklassieker’.
Groenten (of toch fruit?) als stoofpeertjes en appelmoes werden als volwaardige groenten gezien. Daar moet ik nu toch niet meer aan denken!

piepers jassen (aardappelen schillen)

Nou ja, na wat nostalgische terugblik, dan ook maar een “ouderwetse” foto erbij: aardappelen schillen doen we zo vaak niet meer, hooguit voor de puree voor de stamppot. Want die eten we nog wel, maar andere combinaties: bietjes blijken bijvoorbeeld lekker bij gebakken vis (kibbeling of een lekkerbekje) of rode kool met hachee (of is dat toch een klassieker?)
Anders worden de aardappelen in de schil gekookt en gepeld of (ook met schil) in de oven gebakken.

Gepubliceerd door

adavanderlindenculiblog

Liefhebber van lekker eten en koken (uit en/of thuis)

Een gedachte over “Stamppotten”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s