Beef Wellington

Stap 0 (zolang de winkels nog open zijn): vertel je slager dat je Beef Wellington wilt gaan maken en vraag hem een mooi vierkant stuk ossenhaas (ca. 100-150 gram p/p) en een ons rauwe ham. Sjalotjes en paddenstoelen haal je bij de groentenboer nextdoor…

Stap 1 (vooraf): het vlees, met zout & peper, aanbraden in een mengsel van olie en boter, zo’n 5 minuten, dan uit de pan nemen en goed af laten koelen.Stap 2 (ook vooraf): in dezelfde pan gesnipperde sjalotjes + fijngehakte champignons bakken, met wat tijm, peper & zout. Ook dat helemaal af laten koelen. Moet goed koud zijn, anders wordt het deeg slap, waar je zometeen deze vulling op gaat leggen.

uitrollen van het bladerdeeg
uitrollen van het bladerdeeg
plakjes rauwe ham op het bladerdeeg
plakjes rauwe ham op het bladerdeeg
dichtvouwen van de deeglap
dichtvouwen van de deeglap
afdekken om in de koeling te zetten
afdekken om in de koeling te zetten
met sla & aardappeltjes op het bord
met sla & aardappeltjes op het bord

Stap 3 (je bent nog steeds nog lang niet aan het braden toe): een pakje bladerdeegplakjes laten ontdooien en uitrollen tot een lap waar je het vlees ruimschoots in kan verpakken. Daar leg je dan de plakjes rauwe ham op en de helft van het champignonmengsel, het stuk vlees erop en de andere helft van de champignons. Intussen heb je ook een ei gesplitst en het geel even opzij gezet voor later gebruik. Vouw de lap dicht, gebruik het eiwit als ‘lijm’. Maak in het midden een gaatje om de stoom te laten ontsnappen. Eventueel kun je van de restjes deegfiguurtjes snijden en daarmee de beef versieren. Leg het geheel op bakpapier in een braadslee, dek af (met bijv. alu-of huishoudfolie) en zet voor minimaal 1,5 uur in de koelkast.

Stap 4 (nu komen we in de buurt van het braden): Haal bijtijds weer uit de koeling om op kamertemperatuur te laten komen, alvorens het de oven ingaat. Verwarm de oven voor op 180 graden C.
Stap 5 (ja, het is zover!): bestrijk de bovenkant met het losgeklopte eigeel. Zet de braadslee – onafgedekt! – in de oven en na 35-40 minuten kun je de beef serveren.

EET SMAKELIJK!!

Ik had het deze keer zo ingedeeld: tot stap 3 ruim van te voren voorbereid. De oven voorverwarmd en nadat het vlees uit de koeling was gehaald, het voorgerecht in de oven bereid (artisjokkenbodems met ricotta & salie, een klassiekertje – genoeg recepten voor te vinden op internet…). Toen dat een kwartiertje later op tafel kwam de beef in de oven geschoven. Na het voorgerecht – waar je niet die 35-40 minuten voor nodig hebt, de aardappeltjes gebakken en de sla aangemaakt (dressing stond al klaar). Zo sloot alles mooi op elkaar aan.

Advertenties

Gepubliceerd door

adavanderlindenculiblog

Liefhebber van lekker eten en koken (uit en/of thuis)

One thought on “Beef Wellington”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s