Wiener Schnitzel

… of wat daar vaak voor door moet gaan…

Laatst at ik er weer eens eentje, buiten de deur, want in mijn keuken wordt zoiets niet zó bereidt! In een matig restaurant (ik zal geen naam noemen) werd een in de frituur !! gebakken gepaneerde varkenslap geserveerd. Met friet en sla, zoals je dat als garnituur bij elk stukje vlees krijgt, in dergelijke zaken.

Saltimbocca alla Romana
Saltimbocca alla Romana

Voor recepten bestaan geen wetten, je kunt niet beboet worden als je de regels overtreedt, en de consument weet vaak niet beter. En natuurlijk… variaties zijn mogelijk. Een Wiener Schnitzel moet echter wel van kalfsvlees zijn (dus zeker geen varken).
En hoever ga je dan? In 1913 verscheen in het kookboek “Osterreichische Kuche” van Rokitansky de van dan af geldende standaard: “Elke schnitzel dient op het bord vergezeld te gaan van een schijfje citroen en een toefje peterselie. De enige bijgerechten die mogen worden geserveerd zijn aardappelsalade en kropsla.”

Oké, over de frietjes zal ik niet verder zeuren, maar een varkenslap, zeker als die ook nog uit de frituur komt, gaat de volgende keer zeker terug! Of moet je in dergelijke eenvoudige restaurants niet dergelijke culinaire hoogstandjes bestellen? En het bij een hamburger of saté houden?

By the way: ik heb geen foto van een schnitzel, dit is saltimbocca, kalfsschnitzel of -oester met prosciutto crudo (Italiaanse rauwe ham) en salie. Een recept dat ook nog wel eens ‘verkracht’ wordt.

Wie er meer over wil weten: Google eens op Wiener Schnitzel, en er gaat een wereld voor je open.

Advertenties

Gepubliceerd door

adavanderlindenculiblog

Liefhebber van lekker eten en koken (uit en/of thuis)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s