feestelijk gedekte tafel
feestelijk gedekte tafel

Gister boodschappen gedaan bij de groothandel, lekkere dingen allemaal, om van de week niet al te veel in de keuken te hoeven staan. Daar ook kalfsriblappen geproefd… zo mals, smelt gewoon op je tong. Ga ik binnenkort ook eens proberen.
En al een en ander in huis gehaald voor een etentje met vrienden: Grieks/Turkse keuken (we zijn al een paar keer op Cyprus geweest), dus in elk geval gegrilde haloumi*. Vooraf, humus, tzatziki, auberginedip (wie weet de Griekse naam daarvan?), olijven en lekker brood. Over de rest moet ik nog nadenken.

Halloumi (Grieks: χαλούμι; Turks: hellim, Arabisch: حلوم ḥallūm) is een traditionele Cypriotische geitenkaas. Hij wordt tegenwoordig ook van schapen- en koemelk gemaakt. De kenmerkende rubberachtige consistentie ontstaat doordat de kaasmassa in wei wordt verhit zodat deze eiwitten afscheidt. De kaas wordt gezouten en wordt vers gegeten of in gezouten wei verpakt. Doordat halloumi een hoog eiwitgehalte heeft, kan deze kaas worden gegrild of in olijfolie worden gebraden, waarbij hij niet smelt maar een krokant korstje krijgt.

Ik kom er niet uit, weet niet meer dan een voorgerecht te bedenken. Tot ik ineens bedenk: waarom niet alleen dat, maar dan meer… Mezze (de Griekse vorm van tapas). Allemaal lekkere hapjes, zoals salade, dolmades, olijven, humus, tzatziki en aubergine (misschien gemarineerd, of toch er een dip van maken), gegrilde groenten met feta, geroosterde tomaten. Pita of Turks brood erbij… et voila! Kun je vrijwel allemaal van te voren bereiden en lekker de hele avond – fles wijn erbij – aan tafel blijven zitten.

Humus: een blik kikkererwten uitlekken en vocht opvangen. Olijfolie, teen knoflook, beetje gemalen komijn, een eetlepel tahini erbij en pureren. Als ’t te dik is wat van het vocht erbij.
Tzatziki: 1/4 liter dikke Griekse yoghurt mengen met 1/2 grofgeraspte komkommer, 2 tenen geperste knoflook en eventueel wat munt of koriander.

Gepubliceerd door

adavanderlindenculiblog

Liefhebber van lekker eten en koken (uit en/of thuis)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s