Bloemkool

Ik heb iemand gekend die scheepskok was, op een coaster. Voer veel tussen Nederland, Denemarken/Zweden en Engeland. Geen groot schip, dus ook geen grote keuken met veel personeel, gewoon een standaard keuken en inkopen doen bij de plaatselijke winkeliers in de haven waar je toevallig lag.
En dat levert in het buitenland wel eens vreemde ervaringen op.
Misschien herken je dit zelf ook wel van de vakantie, de stokbroden zijn hier inmiddels wel ingeburgerd, maar de eerste keer bij een Franse bakker wist je niet wat te kiezen. Datzelfde geldt voor de slager en groenteboer.
Zo ook deze kok: in een Engelse havenplaats, bij de groenteboer. Daar lagen kolen, zo groot en een beetje vreemd van vorm dat hij ze nier herkende. Toch maar eens verder onderzoeken en het bleken bloemkolen te zijn. Maar dan niet zoals wij ze in de winkel zien liggen, maar met al het groen er nog aan.
bloemkool heel

 

 

 

Zo ongeveer dus en dan nog een beetje dichtgevouwen

 

Hoe kom ik hier nu zo op? Ik keek laatst naar een kookprogramma op TV, met een jonge Engelse kok (ik zal zijn naam niet noemen) die een macaronischotel zou gaan maken. Een bloemkool werd enigszins van het blad ontdaan (niet eens helemaal) en zonder meer in vieren gesneden en gekookt. Ik rilde ervan, die stronk moet eruit!! wilde ik roepen. en maak er dan een fatsoenlijke roosjes van, zoals wij dat gewend zijn!
bloemkool half

 

 

 

 

Zo ging-ie de pan in, gewoon in vieren, met blad en stronk er nog aan.

 

Maar goed, het recept, met wat aanpassingen mijnerzijds:
Macaroni koken en een beetje kookvocht opvangen, met een gebakken ui, groenten (broccoli in roosjes  ;-)  courgette, champignons e.d.) mengen. 200 gram pittige geraspte kaas, een klein bekertje crème fraîche, peper&zout en wat kookvocht erdoor. In een ovenschaal doen.
Uitgebakken spek (8 plakjes) of pancetta, 4 sneetjes oud brood, Italiaanse kruiden, 2 tenen knoflook uit de knijper, beetje olie, peper&zout. Fijnmaken in de keukenmachine. Over de ovenschotel strooien, bakken op 220 gr.C tot er een bruin korstje op zit.

Met een salade van gemengde sla.
En een dressing van basilicumblaadjes, 2-3 eetl olijfolie, 2 eetl azijn, 2 eetl yoghurt, 1 teen knoflook, 1 theel mosterd, 1/2 blikje ansjovis met de olie (rest invriezen!!) in de blender
Eventueel gefrituurde kappertjes over de sla !!
Een handvol uitknijpen en in olie bakken tot ze knapperig zijn.
De overblijvende olie kun je gebruiken om vis in te bakken.

Gepubliceerd door

adavanderlindenculiblog

Liefhebber van lekker eten en koken (uit en/of thuis)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s