Haring(salade)

Hoewel ik haring het liefst zo eet, met helemaal nix erbij, is een goede haringsalade op z’n tijd best wel lekker.
Uitjes & zuur werden vroeger gebruikt, toen er nog geen koeling bestond, om de ranzige smaak van “niet-helemaal-verse” haring weg te werken en zijn vandaag de dag dus écht niet meer nodig!

Schaal schoongemaakte haringen met uitjes
Schaal schoongemaakte haringen met uitjes

Wat natuurlijk wél een prima combinatie is met haring: ‘zeer oude genever’, Bols 6 of 10 jaar, Loyaal, van Wees, Paradijswijn van Rutte, Filliers e.d. –> maar ik wil geen reclame maken hoor voor een of ander merk…   ;-)

Het volgende is een zeer geslaagde combinatie van beide: snijd voor 2 personen 3 haringen in kleine blokjes. Roer een paar eetlepels crème fraîche los met 1 of 2 eetlepels jenever – en je weet, ook als je drank in het eten verwerkt: alleen de beste kwaliteit! je proeft het verschil echt! – en een zeer fijn gehakt sjalotje. Roer alles door elkaar.

Maak een marinade van goede wijnazijn, olijfolie, peper&zout en een scheutje gemberstroop. Snij (voor 2 personen) één gekookte biet in net zo kleine blokjes als de haring en laat een poosje in de marinade staan.

Doe de haringsalade op een bordje, laat de bietjes uitlekken en schik die rond de salade en je hebt een feestelijk voor- of lunchgerecht.

 

Gepubliceerd door

adavanderlindenculiblog

Liefhebber van lekker eten en koken (uit en/of thuis)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s