Mexicaans

specerijen
specerijen

Maïspannenkoekjes
Giet de maïs (een klein blikje) af, maar laat een klein beetje vocht over. Meng de maïs met 1-2 eetlepels bloem en de dooiers van 2 eieren in een keukenmachine, niet te glad. Voeg een theelepel bakpoeder en 0,1 liter melk toe totdat het een smeuïge massa wordt, deze mag best nog een beetje structuur hebben.  Klop 1 of 2 eiwitten op tot een stevige stijve schuimige massa. (Het geheim is een snufje zout!) Vouw vervolgens voorzichtig het eiwit schuim door het beslag (niet kloppen of snel roeren, houd de schuimvorm in tact). Breng het beslag op smaak met zout en peper. Doe wat olie in een koekenpan en maak ronde dotten van het beslag in de pan. Bak de kleine pannenkoekjes 2 minuten aan elke zijde, niet langer, zo blijven ze lekker fluffie!

 

 

paprika's rood
paprika’s rood

Chili sin carne – da’s dus iets anders dan “vegetarische chili con carne” (= met vlees) – zoals ik laatst op een menukaart zag…
Rooster de paprika’s even boven het gasfornuis totdat het vel zwarte plekken krijgt. Stop ze hierna in een plastic zak en laat ongeveer 10 minuten stomen. Snijd een kruisje onder op elke tomaat, laat ze even in kokend water en haal de velletjes er van af. Snijd de tomaten in vieren en haal de zaadjes er uit. Ook de paprika’s ontvellen, zaadlijsten verwijderen en in stukken snijden. Snijd de uien, knoflook en chilipeper (zonder zaadjes) fijn en fruit deze in de pan. Voeg de paprika toe, evenals 2 theelepels komijnpoeder, een snufje chilipoeder en een half kaneelstokje. Laat dit 5 minuten sudderen. Maak de champignons schoon, snijd in stukken en bak deze 3 minuten mee. Voeg vervolgens de tomaten en de kidneybonen toe. Dit laat je ongeveer 20 minuten staan. Serveer de chili met de maïspannenkoekjes, de guacamole, wat rijst en natuurlijk een glaasje tequila.

Guacamole
Snijd de avocado in de lente door en haal de pit eruit. Snijd de helften in tweeën en haal het vruchtvlees er met een lepel uit. Snijd de tomaten in vieren. De rode peper even in water wellen & fijnsnijden, zo gaat de sterke smaak eraf. Meng alles door elkaar met wat zout en verse peper, vergeet de knoflook niet! een klein beetje zoete chilisaus en wat verse koriander. De guacamole mag best een beetje grof blijven.

uien
uien

 

Rijstdessert
Verwarm de slagroom in een pannetje met daarin een kaneelstokje. Meng in een kom de eidooiers met de suiker. Schep de bloem hier met een lepel doorheen. Giet de room erbij en meng deze door het beslag. Giet dit mengsel in ovenschaal met bakpapier en laat 30 tot 40 minuten in de oven bakken op 150 C°.  Als dit is afgekoeld snijd je er blokjes van. Haal de blokjes door wat eiwit, hier wordt het lekker krokant van, en frituren bij 180 C°. Maak een karamelsaus als dressing door wat water en suiker in een pannetje op te koken. Niet met de vingers inkomen, dit wordt namelijk gloeiend heet! Wanneer het mengsel bruin begint te kleuren meng je het met wat slagroom, mascarpone, een scheutje rozenwater en een beetje sinaasappelrasp.

Tip: maïs bewaren
Maïs mag niet blootgesteld worden aan zonlicht of hoge temperaturen, omdat warmte het omzettingsproces van suiker in zetmeel versnelt. Bewaar maïskolven niet langer dan een paar dagen in de koelkast. Eenmaal geplukt verliest maïs snel zijn smaak en hoe jonger de maïskolf hoe lekkerder. Bewaar gedroogde korrels en meel op een donkere, droge en koele plaats. Reken als voorgerecht op een maïskolf per persoon. Als hoofdgroente 1 grote of 2 kleine kolven per persoon. Voor een salade 100 gram maïskorrels per persoon.

Gepubliceerd door

adavanderlindenculiblog

Liefhebber van lekker eten en koken (uit en/of thuis)

2 gedachten over “Mexicaans”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s