Kumquats, en wat je met deze minisinaasappels kunt doen

Volgens Wikipedia is kumquat de aanduiding voor bepaalde plantensoorten uit het geslacht Citrus die oorspronkelijk ingedeeld werden bij het geslacht Fortunella. De status van dit geslacht is omstreden: volgens de Flora of China is het niet zinnig dit als apart geslacht te beschouwen. De plant heeft witte bloemen en kan zo’n 4 meter hoog worden.
Om goed tot bloei te komen heeft de plant een temperatuur nodig van 25 tot 38°C. De plant kan ’s winters echter een temperatuur van -10°C doorstaan. De meest gekweekte soort is de Chinese kumquat (Citrus japonica, synoniem: Fortunella margarita). De plant produceert een langwerpige sinaasappelachtige vrucht van zo’n 4 cm lang. Deze wordt met schil en al gegeten. De schil heeft een zoete smaak terwijl het vruchtvlees zuur smaakt. De vrucht is rijk aan vitamine C en kalium. Ook bevat deze een hoeveelheid koper.

kumquats
kumquats

Kumquats in siroop
Ingrediënten: 250 gr kumquats, 1/2 dl Grand Marnier of Cointreau en 50 gr witte basterdsuiker
Bereiding: Was de kumquats, halveer ze en verwijder de pitten. Breng in een pan een 1/2 dl water aan de kook met de sinaasappellikeur en de suiker. Voeg de kumquats toe en laat ze in een gesloten pan ongeveer 40 minuten zachtjes koken. De vruchten worden doorschijnend en het vocht is stroperig geworden. Laat de kumquats afkoelen en leg ze in een schaal. Lekker bij wild en gevogelte.

Yoghurtbavarois met kumquat
Ingrediënten: 150 gram kumquats, 175 gram abrikozenjam, 3 gelatineblaadjes, 3 deciliter yoghurt, 3 deciliter slagroom en 80 gram suiker
Bereidingswijze: Was de kumquats onder warm stromend water, dep ze droog en snijd ze aan plakjes. Breng de jam al roerende aan de kook, voeg de plakjes kumquat toe breng weer aan de kook en laat afkoelen. Week de gelatineblaadjes in ruim koud water tot ze zacht zijn. Verhit 2 eetlepels water en los hierin, van het vuur, de goed uitgeknepen gelatine op. Roer de gelatine door de yoghurt. Klop de slagroom bijna stijf met de suiker en spatel hem door het yoghurtmengsel. Schep ca. 3/4 van de yoghurtbavarois in 6 schaaltjes laat de bavarois iets opstijven in de koelkast. Duw met een lepel een holletje in de bavarois en schep het kumquatmengsel erin, dek het geheel af met de rest van de bavarois. Laat de bavarois 2 uur opstijven in de koelkast.

Kumquats op rum
Ingrediënten: 500g kumquats, 500g suiker, 1/4 liter water en 1/2 liter rum
Bereiding: Was de kumquats. Kook het water en los de suiker erin op. Leg de kumquats erin en zet 5 minuten op heel laag vuur. Schep de kumquats eruit en doe ze in een met kokend water omgespoelde pot. Giet nu zoveel rum erin dat de vruchten onderstaan. Goed afsluiten en 8 weken op een koele donkere plaats zetten. Serveren bij roomijs, vanillevla of Crème Anglaise.

Gepubliceerd door

adavanderlindenculiblog

Liefhebber van lekker eten en koken (uit en/of thuis)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s