Asperges !!

Ze zijn er weer. Nog wel niet volop door het koude voorjaar, maar ze liggen weer in de winkel!

asperges klassiek
asperges “klassiek” met krieltjes, ham, ei en botersaus

De eerste asperges van het nieuwe jaar, die eet je lekker eenvoudig. Op klassieke wijze: met gekookte krieltjes, eieren, ham en een botersausje. Daarna gaan we wel weer experimenteren.
Maar van de eerste wil ik altijd gewoon lekker genieten, zonder poespas!

Ik heb zo’n mooie hoge aspergepan, daarin staan de asperges rechtop, zodat de kopjes minder hard gekookt worden dan de stelen. Die pan heeft echter één nadeel. Het duurt úúúren voordat het water kookt. Dus tot de rand vullen met asperges is het beste (dan heb je minder water nodig). Maar dan heb je weer teveel asperges voor twee personen.
Ik heb dus al wat manieren bedacht om de volgende dag het restant te verwerken.
Deze salade doet het ook erg goed:
Kook ook teveel krieltjes, zodat je daar net zoveel van overhoudt als van de asperges.
Droog zelf een paar tomaatjes om de oven (gehalveerd, beetje olijfolie en zout erop, een uurtje op 120 graden).
Meng de in blokjes gesneden aardappelen, in stukjes gesneden asperges, reepjes (serrano- of andere) ham, fijngesneden basilicum, een dressing van olie en azijn en peper & zout. Garneer met de tomaten en hardgekookte eieren.

 

aspergesalade
aspergesalade

Enne… oh ja, dit kan ook voorkomen: De een wil biefstuk en de ander heeft zin in asperges. En ik had het gevoel: allebei lekker, maar niet samen, het leek me geen combinatie.
Dan is http://www.webchef.nl een uitvinding, een site waar je één of meer ingrediënten kunt ingeven en die dan allerlei culinaire sites afzoekt maar recepten waar díe ingrediënten in voorkomen.
In dit geval veel “Oosterse” gerechten, met bijv. gewokte biefstukreepjes. Het gaf me nog steeds geen goed gevoel.
Maar goed, je leest een paar recepten, combineert zelf een en ander en het resultaat mocht er zijn.
Schil de asperges (uiteraard…) en smelt wat boter in een grote koekenpan, leg de asperges hierin en laar ze even bakken zonder bruin te worden, schenk er dan een flink glas witte wijn bij en laat zo’n 10 minuten stoven.
Lekker met kalfsoester of -biefstuk en gebakken of gekookte aardappeltjes.

Frittata… meestal maak ik die met courgette of paddestoelen, maar waarom geen asperges, dacht ik laatst. De asperges voorgekookt (in stukken, een minuut of 7), intussen de eieren kloppen. Asperges heel goed uitlekken, alles in een ovenschaal, peper&zout niet vergeten en onder de grill tot het ei gestold is en de asperges gaar zijn. Lekker met een paar dikke plakken ham en gebakken aardappeltjes.

asperges
asperges
aspergefrittata
aspergefrittata

Gepubliceerd door

adavanderlindenculiblog

Liefhebber van lekker eten en koken (uit en/of thuis)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s