Meatloaf

Een woord met drie betekenissen:
– scheldnaam (wie kent die kreet nog waarmee Archie Bunker in “All in the Family” zijn schoonzoon altijd uitschold)

Archie Bunker
Archie Bunker

 

 

 

 

– zanger (Paradise by the Dashbord Light / You took the words right our of my mouth e.v.a.)

MeatLoaf
MeatLoaf

 

 

 

 

– en letterlijk gehaktbrood.
Volgens mij in Nederland niet zo populair, wij maken van gehakt liever een bal. Maar wel lekker, en… allerlei variaties mogelijk.
Het principe is het gehakt gaar maken in een cakevorm in de oven, eventueel “au bain Marie” en het is koud de volgende dag ook lekker, bijv. op brood. Halfom gehakt is het lekkerst, anders kan het wat droog worden. Om te zorgen dat het gehaktbrood netjes uit de vorm komt, kun je bakpapier gebruiken.

gehaktbrood in vorm
gehaktbrood in vorm

 

 

 

 

 

 

Oosters: Maak het gehakt aan met ei, ui, knoflook en sambal en doe het in een cakevorm.
Meng hoisinsaus met ketchup, sweet chilisaus en sambal en smeer hiermee de bovenkant in. 45 minuten op 200 graden bakken.
Intussen gebakken rijst maken: bosui en Spaanse peper in ringetjes bakken, losgeklopt ei toevoegen en roeren tot een roerei ontstaat, rijst erbij en op smaak maken met sojasaus, sambal en/of vissaus.

Amerikaans: fruit een gesnipperde ui en wat bleekselderij en laat afkoelen. Meng intussen halfom gehakt met kruiden, tomatenketchup, ei en paneermeel. Kneed dan ook ui en bleekselderij erdoor. Bekleed de bakvorm met ontbijtspek, laat een flink eind over de rand hangen, druk het gehaktmengsel erin, druk goed aan zodat er geen luchtbellen in zitten. En vouw dicht met de overhangende repen spek. Zet de vorm in een grotere vorm met water (au bain Marie). Bak 40 minuten op 180 graden.
Hij is gaar als een satéprikker schoon er weer uit komt. Let op: je moet het bakvocht afgieten als-ie uit de oven komt!

Italiaans: meng gehakt met ei (1 ei per pond gehakt ongeveer), knoflook, gesnipperde ui en kruiden. Doe de helft in de vorm en bedek met plakken tomaat, plakjes gekookt ei, plakjes/reepjes ham of spek, dan olijven, kappertjes en/of ansjovis naar smaak, en als laatste geraspte kaas of plakken mozzarella. Dan de rest van het gehaktmengsel er op, goed aandrukken en afdekken met vetvrij papier. Bak au bain Marie 1 uur op 150 graden, verwijder het folie en bak nog 15-30 minuten voor een mooie korst.

Let op – je moet zelf maar even op de tijden en temperaturen letten, nu ik de drie recepten op een rijtje heb, zie ik toch wel behoorlijke verschillen, hangt ook van je oven af natuurlijk: 45 min. op 200 graden (zonder waterbad) / 40 minuten op 180 graden (met waterbad) / ruim 1 uur op 150 graden (met waterbad)

Gepubliceerd door

adavanderlindenculiblog

Liefhebber van lekker eten en koken (uit en/of thuis)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s