Halloumi (Cypriotische – Cyperse kaas)

halloumi op de grill
halloumi op de grill

Even snel uit de Wikipedia (is overal goed voor): Halloumi (Grieks: χαλούμι; Turks: hellim, Arabisch: حلوم ḥallūm) is een traditionele Cypriotische geitenkaas. Hij wordt tegenwoordig ook van schapen- en koemelk gemaakt. De kenmerkende rubberachtige consistentie ontstaat doordat de kaasmassa in wei wordt verhit zodat deze eiwitten afscheidt. De kaas wordt gezouten en wordt vers gegeten of in gezouten wei verpakt. Doordat halloumi een hoog eiwitgehalte heeft, kan deze kaas worden gegrild of in olijfolie worden gebraden, waarbij hij niet smelt maar een krokant korstje krijgt.

Maar nu: wat doe je ermee? Grillen of bakken, lees hier mijn favorieten:

Gegrilde halloumi met groenten
Snijd courgette in langwerpige plakken, aubergine overlangs gehalveerd in langwerpige plakken, rode paprika in brede repen en kerstomaatjes doormidden.
Maak van olijfolie, geperste knoflook, tijmblaadjes en peper&zout een marinade, giet die over de groenten.
Neem een geribbelde grillpan of koekenpan met antiaanbaklaag en laat die heet worden. Grill hierin (eventueel in porties) de groenten aan elke kant in ong. 2 minuten lichtgeschroeid. Houd de groenten warm.
Snijd de halloumi in 8 plakjes en bak ze in de grillpan aan elke kant 1-2 minuten licht gekleurd. Samen met de groenten over een schaal verdelen.
Intussen couscous in een hittebestendige schaal doen en daar hete groentenbouillon over schenken. Even omscheppen en afgedekt 5 minuten laten wellen. Het resterende oliemengsel door de couscous scheppen en serveren met groenten en kaas.
Vervang de Mediterrane groenten door minimaïskolfjes, asperges en/of champignons. Vervang de couscous door gegrild knoflookbrood van sneetjes ciabatta.

Gegrilde halloumi
Snijd halloumi en courgette in plakjes. Gril beide op een hete grillpan. Meng de fijngehakte peterselie, gesnipperde knoflook, citroensap, olijfolie en peper&zout in een mengkom. Leg op de twee borden de warme plakjes kaas en courgettes erop en giet hierover het mengsel. Serveer met lekker warm brood, groene salade en koude retsina of een droge witte wijn.

Halloumi met een dressing van limoen en kappertjes
Dep de halloumi zonodig droog met keukenpapier en snijd deze dan met korst en al in 8 plakken. Maak de dressing van: sap en geraspte schil van een limoen, witte wijnazijn, uitgelekte kappertjes, een gesnipperd teentje knoflook, grove mosterd, gehakt korianderblad, olijfolie en peper&zout.
Haal de plakken kaas door de bloem en druk de bloem goed aan. Verhit de olie op middelhoog vuur en bak de plakken kaas 1 minuut per kant zodat de eerste plak al bijna kan worden omgedraaid als de laatste in de pan gaat. De haloumi moet aan beide zijden mooi goudbruin van kleur zijn.
Schep de plakken kaas op voorverwarmde borden en schep er de dressing over.
Serveer met lichtgeroosterde pitabroodjes of vers Turks brood.

halloumi in verpakking
halloumi in verpakking

 

Gepubliceerd door

adavanderlindenculiblog

Liefhebber van lekker eten en koken (uit en/of thuis)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s