knoflook, tapas & tapenade

Knoflook, dat stinkt”, zeggen veel mensen, of op z’n minst: “dat ruik je”. Maar dat hoeft helemaal niet. Voordat ik een recept geef met hele bollen ! of 40 ! losse tenen knoflook, zal ik eerst iets uitleggen.
In knoflook zitten twee stofjes (alliinase & allicine, maar vergeet die moeilijke namen weer gauw), die die onwelriekende geur verspreiden, zodra ze – vóór de teen knof gaar is – met elkaar in contact komen. Bij hakken, persen en keuzen dus het meest, bij snijden al wat minder, maar als je de teen heel laat, zelfs niet uit z’n “jasje” haalt, gebeurt er niks. Dus:
Braad kippenpoten of andere delen (vergeet geen peper&zout) aan in olie, haal ze uit pan, doe 30 à 40 tenen knoflook erin (met het velletje er nog om), voeg kruiden en witte wijn toe, leg de kippendelen er weer bovenop. Zet minimaal een uur in de oven op 180 graden.
Serveren: zet de pan op tafel, salade en brood erbij. Knijp de teentjes leeg op het brood en geniet.
Je kunt ook een hele bol knoflook gaar maken in de oven, in alufolie of in een bakje met wat olie. Ik persoonlijk vind een hele bol wat lastig openmaken, zeker uit de olie. Je kunt ook de hele bol overdwars doorsnijden, schept zo makkelijk leeg.
Hoeft trouwens niet alleen met kip, kan met alle soorten vlees.

kappertjes
kappertjes
vijzel
vijzel
knoflook
knoflook
Stokbrood
Stokbrood

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tapa, Spaans voor deksel; om vliegen uit je drankje te houden, werd er een deksel of schoteltje op je glas gelegd. Maar zo leeg is ook maar leeg. Dus deed een slimme kroegbaas er een hapje op, wat dan ook weer dorstopwekkend was (kroegbazen geven niet veel ‘zomaar’ weg). Van oorsprong een blokje kaas, plakje ham of enkele olijven. Dat is in de loop der tijden uitgegroeid tot een volle tafel. Met bijvoorbeeld:
– toastjes met geitensmeerkaas, gehakte roze pepers, een beetje gemalen foelie en bieslook;
– diepvriesbladerdeeg bestreken met tapenade of pesto, olijven en/of zongedroogde tomaten, oprollen, in plakken snijden en 10-15 min. bakken op 200 graden;
– sandwiches met mayonaise, plakken artisjok (uit blik), pekelvlees of ham en tomaat;
– gerookte kipfilet met ananaschutney;
– sardines met tomatenmayonaise;
– gemarineerde champignons
en alles wat je verder maar kunt bedenken, natuurlijk ook de olijven, kaas (Manchego, als je die krijgen kunt) en (Serrano)ham.

Tapenade: komt niet van tapas en het is ook geen verzamelnaam. Tapenade is een gerechtje uit de Zuidfranse keuken. De naam komt van het Provençaalse woord voor kappertje: tapéno. Het is een borrelhapje, dat als dipsaus of op toast geserveerd wordt. Of er worden hardgekookte eieren mee gevuld (eerst het eigeel verwijderen). Dus welk recept je ook gebruikt, kappertjes horen er altijd in.
In de keukenmachine kun je er een homogene massa van malen, maar lekkerder is het als je de ingrediënten in een vijzel fijnwrijft, dat trekken de smaken beter door elkaar.
Wat er in elk geval in hoort: olijven (en/of zongedroogde tomaatjes, eventueel met de olie van de tomaatjes i.p.v. olijfolie). Ansjovis, liefst in zout ingelegd, i.p.v. in olie, zo nodig in melk ontzouten. Knoflook, (spaanse) peper (geen zout, dat zit al in voldoende menig ander ingrediënt!), en kruiden zoals salie, rozemarijn, oregano en tijm, of basilicum, of koriander. En zoveel olijfolie dat het een smeuïge massa wordt. Eventueel een beetje citroensap.
Een uurtje in de koelkast op smaak laten komen alvorens te serveren.

En een toegiftje: Bruchetta’s
Als een stokbrood niet helemaal op gaat. Wat doe je met de rest? In plakjes snijden en in een zakje of doosje in de vriezer.
Snelle, makkelijke bruchetta’s maken: plakjes bevroren stokbrood op de bakplaat leggen, beleggen met olijfolie, eventueel  verse of gedroogde tomaat, kruiden (er zijn speciale mengsels voor te koop, maar je kunt natuurlijk ook zelf experimenteren), plakje kaas erover en onder de grill tot het brood ontdooid, het beleg warm is de kaas gesmolten is. Makkelijk borrelhapje bij onverwachte gasten, of gewoon voor jezelf, omdat het zo lekker is.

Gepubliceerd door

adavanderlindenculiblog

Liefhebber van lekker eten en koken (uit en/of thuis)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s