Een culinair druk weekend

Vrijdagavond gasten voor het diner

gember
gember

Ontvangen met een cocktail LUITENANT
– muddle* een stukje gember, 3 partjes sinaasappel, 3 partjes citroen in een glas (kun je van te voren doen en klaarzetten in een schaaltje) – voeg 10 ml suikerstroop** toe & cruched ice – en 40 ml Mandarine Napoléon – garneer met een plakje gember

* muddle-werkwoord: modderen, vertroebelen, ploeteren (dat is het wel), benevelen (gebeurt vanzelf wel), bedwelmen (was ik niet van plan), verknoeien (hopelijk niet), door elkaar gooien (oké! is dat de bedoeling!)
muddle-zelfstandig naamwoord: warboel, wanorde, janboel, modder (de eerste 3 betekenissen voldoen)

** suikerstroop: 125 gram kristalsuiker, 250 ml water en de geraspte schil van ½ citroen langzaam aan de kook brengen , voorzichtig roeren om de suiker op te lossen en 5 minuten laten koken. Helemaal af laten koelen (kan afgesloten bewaard in de koelkast)

Omdat we vrij laat beginnen (op vrijdag moeten m’n gasten door de drukke weekendfile eerst nog het halve land door vanaf hun werk) doe ik in plaats van een voorgerecht wat uitgebreidere hapjes op tafel zetten. Kun je direct ‘aanvallen’ met een drankje erbij, even tot rust komen – zo begin je een weekend toch het liefst…

Mooie toastjes, bakjes en “eetbare” amuselepels met paling, zalm&ei en garnalen&whiskysaus***

*** Whiskysaus is in tegenstelling tot cocktailsaus met whisky. Cocktailsaus maak je met sherry. Meng mayonaise met tomatenketchup, peper&zout en een scheutje whisky tot je de juiste kleur, smaak en dikte hebt.

Als HOOFDGERECHT had ik het volgende bedacht:
Tomaten gevuld met polenta met pesto (tomaten uithollen en polenta maken kan van tevoren, vullen en klaar zetten in een ovenschaal tot het vlak voor het opdienen in de oven in z’n geheel opgewarmd wordt); ijsbergsla met kleine gekleurde tomaatjes en paprikareepjes; – gehaktballetjes met tomatensaus.
Voor het gehakt een ui fruiten + 2 teentjes knoflook – mengen in een grote schaal met een ei + paar lepels ricotta, zout&(cayenne)peper, dan erbij een pond tartaar, fijngehakte peterselie en paneermeel. Alles goed mengen, ca. 30 balletjes (soepbalformaat) van maken en bakken

Omdat ik altijd een voorraadje tomatensaus in de vriezer heb staan (en die nu toevallig op was), heb ik gelijk een grote pan saus gemaakt, op zich niet zo’n werk (koken gaat vanzelf nietwaar). Zoveel tomaten als er de pan passen, een ui, een paar teentjes knoflook, een paprika en een courgette, wat zout en een scheut(je) olie. Koken tot de helft over is (2-3 uur) en de staafmixer erop. Als het afgekoeld is in porties de vriezer in.

Als DESSERT eenvoudig Griekse yoghurt (nog was dikker gemaakt met een paar lepels mascarpone), honing en grofgehakte walnoten.
Daarna koffie met zoetigheden.

Zaterdagmorgen een workshop
van De Vrije Kookacademie http://www.devrijekookacademie.nl/ bij Marché de Lindenhoff http://www.lindenhoff.nl/march%C3%A9/ in Baambrugge: “Vinaigrette” door Bertrand van Buchem, www.maitrebertrand.nl

Beginnen met een goede natuurlijke azijn (hij had ze tot wel 9 jaar oud!), en een goede mosterd, dan een neutrale olie en een beetje zout. Op smaak maken en een beetje olijfolie, peper en/of kruiden.
Eerst wat theorie, dan een demonstratie en daarna zelf aan de slag… en proeven natuurlijk. Als de vinaigrette klaar is en “goedgekeurd” door Maître Bertrand kan de sla erbij en een stukje brood met boter (alles uit de Marché natuurlijk) en smullen maar. Maar daarover meer in een volgende blog…

Daarna natuurlijk gelijk wat boodschappen gedaan daar voor een dinertje voor twee voor zondag, ze hebben er alles, niet alleen groente&fruit, maar ook brood, kaas en vlees en vooral gezelligheid, niet het “supermarkt-gestress”. Bakkie koffie erbij, even zitten op één van de bankjes buiten, bedenken wat je wilt eten, nadat je de uitstalling hebt bekeken… zo wil ik wel elke week m’n boodschappen doen (maar daarvoor is-ie net effe te ver weg).

Eten bij de Turk

Yeni Raki
Yeni Raki

Zaterdagavond even helemaal geen stress (of het moet voor een parkeerplek zijn…). Lekker gegeten bij Turks specialiteitenrestaurant Kilim op de Ceintuurbaan in Amsterdam. Je waant je weer even helemaal in Istanboel – waar we laatst met vakantie waren.
Bladerdeegflapje met spinazie & kaas vooraf, sis kebap met groente, sla, aardappel en bulghur en natuurlijk baklava als dessert en het geheel afgesloten met een glaasje raki. http://www.kilim.nl/

Zondag het weekend afsluiten met een rustig diner voor twee
… waarvoor ik gister bij Lindenhoff al de boodschappen deed.
Vooraf runderbouillon, getrokken van een flinke schenkel met ui, wortel, peterselie(wortel) en diverse specerijen. Afgemaakt met ringetjes bosui en gehaktballetjes.
Ronde courgettes, uitgehold, gevuld met gehakt en kaas erover. Rosevalaardappeltjes uit de oven en borlottibonen. Lekker flesje rode wijn

groenten
groenten

erbij en afsluiten met wat vers fruit.

En dan is het weekend weer voorbij.

Gepubliceerd door

adavanderlindenculiblog

Liefhebber van lekker eten en koken (uit en/of thuis)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s