Een paar verschillende vleesrecepten + eentje voor pompoen

hier ligt het lamsvlees nog bij de slager in de toonbank
hier ligt het lamsvlees nog bij de slager in de toonbank

Brochette
Maak een mengsel van 4 lepels olijfolie, sap & rasp van 1 citroen, zout & peper, een theelepel djahé (gemberpoeder) en paprikapoeder.
Marineer hierin blokjes varkensvlees, bijv, een magere hamlap.
Rijg de blokjes aan satépennen en rooster ze onder de grill of in de grillpan 12-15 minuten, halverwege omkeren. Frituur in de tussentijd patates frites en maak de saus:
200 ml. yoghurt of een mengsel van yoghurt en mayonaise mengen met 2 teentjes uitgeperste knoflook en 2 volle eetlepels vers gehakte peterselie.
Serveer de brochettes met de saus, friet en een salade.

Lamsvlees
Op een rustige zaterdag eerst boodschappen doen, groenten van de markt en naar een goeie slager.
Een stuk vlees van anderhalf pond (oh nee, dat mag je tegenwoordig niet meer zo noemen: 750 gram of 3/4 kilo) insmeren met een mengsel van mosterd en honing, en peper&zout. Rondom dichtschroeien en 2 uur laten braden, af en toe omdraaien en begieten met het braadvet. Was lekker met gebakken krieltjes, champignons, broccoli en gepofte kerstomaatjes.

Rollade
Laatst had ik een hele lekkere: lamsvlees, en fijn gekruid! Wat ik altijd jammer vind, zijn de standaard kruiden die de slager gebruikt, die vind ik nu eenmaal niet zo lekker (volgens mij zit daar veel te veel nootmuskaat in). Zelf doen is dan het alternatief!
Vraag de slager om een stuk vlees dat geschikt is: varken, rund, lam, maakt niet uit.
Doe er in elk geval peper & zout op en de specerijen die jij lekker vindt. Ook ui of knoflook kun je toevoegen. Of probeer eens iets met kerrie… pesto… Laat je fantasie de loop.
Opbinden met speciaal touw, dat kun je in een gespecialiseerde keukenwinkel kopen, maar misschien is de slager je goedgezind en geeft hij een stuk touw mee.
Niet zo’n elastieken netje! wat om de K&K rollades zit. Dat staat niet professioneel.
Nee echt knopen, eventueel eerst even oefenen op… ik weet niet, een gevouwen theedoek misschien.

een hele pompoen
een hele pompoen

Pompoen, lekkere herfstkost
Fruit een gesnipperde ui en een teentje knoflook glazig. Voeg in blokjes gesneden pompoenvlees toe en laat een paar minuten meebakken. Blus af met een glas witte wijn en kruid met zout, peper en een paar jeneverbessen.
Strooi er walnoten over, een handvol en flink wat geraspte kaas. Zet 10-15 minuten in de oven op 220 graden.
Serveer met een dot zure room. Lekker met een lamsburger of ander “eenvoudig” vlees.

Biefstuk
In een gerecht verwerken… eigenlijk vind ik dat maar helemaal niks, biefstuk is toch wel een duur stukje vlees, dat moet je lekker bakken, niet te lang in de boter, beetje rood van binnen, dat vind ik het lekkerst.
Als je dat in reepjes gaat snijden, is het in no-time door en door gaar.
Toch een keer geprobeerd: neem in elk geval niet de duurste biefstuk, gewoon kogel i.p.v. haas.
Uien eerst zo gaar bakken als je ze wilt hebben, dan hoeft de biefstuk er echt maar heel kort bij. Lekker met veel sesamzaad. Zorg dus ook dat de rest klaar staat.
Maak een dressing van sweet chilisaus, gehakte korianderblaadjes, olie en limoenrasp en -sap. Kook de rijst. Snij een (halve) krop ijsbergsla in repen.
Meng de dressing en sla door de biefstuk/uien en dien direct op met de rijst.

Kip met pesto
Snijd een kipfilet in lange repen, smeer die in met pesto, omwikkel met een plakje ontbijtspek en bak in circa 15 minuten gaar in een koekenpan. Met verse doperwten en gekookte aardappelen.

 

Gepubliceerd door

adavanderlindenculiblog

Liefhebber van lekker eten en koken (uit en/of thuis)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s