3x Pasta & Zalm

 

zalm
zalm

Pasta met warmgerookte zalm
Een tijdje terug hadden we eters, gezellig eerst wat borrelen, niet te lang in de keuken staan en toch wat feestelijks op tafel krijgen…
Vermeng de gare pasta met groene groenten in stukken, broccoli, groene asperges, peultjes of boontjes bijvoorbeeld, wat fijngesneden gedroogde tomaat*, gebakken ui en knoflook, kappertjes, crème fraiche en natuurlijk een paar mooie moten warmgerookte zalm – van de visboer! niet die uit de supermarkt  :-(
De groenten kun je van te voren snijden en klaarzetten, ui&knoflook ook.
Dan ben je in een kwartiertje klaar: pasta en groenten koken, ui bakken, de rest snijden en door elkaar mengen. Lekker met een frisse salade met bijvoorbeeld mosterddressing.

* gedroogde tomaten moet je wellen in koud water, dat duurt wel even, maar er blijft veel meer smaak behouden, dan wanneer je het (sneller) in warm water doet. Ook als je ze zelf op olie wilt zetten, eerst wellen.

Lasagna met spinazie en zalm
Bekend en algemeen is natuurlijk lasagna met gehakt en tomaten(saus). Maar je kunt meer lekkers tussen de lasagnavellen stoppen. Wat dacht je van het volgende:
een ui fruiten, gewassen spinazie (300 gram voor 2 personen) erbij doen en laten slinken. Op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat. Een half bakje ricotta en een handvol geraspte kaas er door roeren.
Voila, de eerste helft van de vulling is klaar.
De zalm dan, leg de moten in een ingevette ovenschaal, peper, zout, eventueel fijngehakte dille erover. Een flinke scheut witte wijn erbij, tot de zalm ongeveer half onder staat. De schaal afdekken met alufolie en in de oven ca. 20 min. op 175-190 graden C. Tijd en temperatuur zijn afhankelijk van de dikte en hoeveelheid zalm.
Als alles zover afgekoeld is dat je het verder kunt verwerken, laagjes maken in een ingevette ovenschaal: lasagnavel, spinazie, vel, zalm, vel, spinazie enz.enz. om en om en eindigen met een lasagnavel. Plakjes tomaat erop leggen en afdekken met de andere helft van de ricotta die je hebt losgeroerd met melk. De rest van de kaas erover strooien. 1/2 uur in de oven op ca. 200 graden. Ik doe dat het eerste kwartier met een stuk folie erover, wordt de pasta goed gaar en dan een kwartier zonder om de kaas lekker te laten bakken.

Zalm, feestelijk en makkelijk
Warmgerookte zalmmoten en pasta met groenten en spinazie.

In de supermarkt hadden ze laatst kant-en-klare zakken met “spinazie-wokgroenten”. Voornamelijk met ui en (gele) paprika erbij. Nu is één ding waar ik niet van hou en dat is ui, die niet helemaal gaar is. Rauwe ui, voor sommigen een traktatie op haring of tartaar, voor mij een gruwel. Uien moeten well done zijn! Zo’n zak in een keer in de pan is dus niks voor mij. Tegen de tijd dat de uien gaar zijn, vind je van de spinazie nix meer terug  :-(
Dat stel ik dan liever zelf samen:
1 flinke ui en 1 à 2 (gele) paprika’s bakken en pas als ze gaar zijn de spinazie erbij, die hoeft maar heel even mee te wokken, tot ze een beetje geslonken is. De zalmmoten (met of zonder pepers er op) alleen even opwarmen, in de magnetron. Groenten door de pasta roeren, zalm er op leggen, c’est ça!
Variatie: diepvriesspinazieblokjes ontdooien en mengen met een bekertje crème fraîche, een teentje (of wat) knoflook en een potje pesto. Door de pasta roeren, een moot warmgerookte zalm enz. enz. En smullen maar…

Gepubliceerd door

adavanderlindenculiblog

Liefhebber van lekker eten en koken (uit en/of thuis)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s