“Aerepels” (of wel: aardappelen)

Zwarte aardappeltjes
Vrijdag had ik “aerepels”, aardappelen, maar dan wel bijzondere!
Truffelaardappel, Truffe de Chine ofwel Vitelotte Noir.
Met een zwarte schil en paars vruchtvlees, iets zoeter dan gewone aardappelen en – naar men zegt – lekker om te frituren of puree van te maken… de kleur is inderdaad heel apart.
Je kunt ze bijna niet schillen, net als de Opperdoezer Ronde, veel te veel pitten er in.
Dus eerst voorkoken, dan (eventueel) schillen, in repen snijden en frituren.
Of er puree van maken of in plakjes in een salade.
Ze smaken iets anders dan gewone aardappelen, met het belangrijkste effect is toch de kleur.

 

aardappelen
aardappelen

Makkelijk met aardappelen
Als je eens weinig tijd hebt om te koken en je wilt toch wat gezonds en lekkers, haal dan bij de supermarkt wat kipfilet, sla (zo’n zak gewassen blaadjes) en ovenaardappeltjes, in de schil, met rozemarijn. Zo’n pakketje is wel voldoende voor 3-4 personen, dus wij hielden ervan over.
Dus de volgende dag een ui gebakken, met een paprika, wat champignons en het restant van de aardappelen. Varkenshaasje erbij, glaasje rode wijn… en smullen maar.

Zonder te overdrijven (restjes gaan echt af en toe de “kiepelton” in) maak ik er graag een gewoonte van restantjes te hergebruiken, mits het maar lekker blijft!

In de oven gebakken aardappelen
Afhankelijk van de kwaliteit hoeven ze niet eens geschild te worden. Het gaat heel makkelijk als volgt: meng (olijf)olie met een teentje uitgeperste knoflook, peper&zout en bijvoorbeeld gemengde Italiaanse kruiden (vers of uit een potje). Giet dit mengsel over de in partjes gesneden aardappelen en hussel goed door. Dan bakken als gebruikelijk.

Rosti
of is het Rösti? In elk geval zijn het geschilde, grof geraspte aardappelen.
Tip: na het raspen niet meer wassen of onder water zetten, dan verdwijnt het zetmeel, dat voor de binding moet zorgen!!
Meng door de rasp peper&zout, eventueel andere kruiden (zoals bieslook) of een gesnipperd uitje (wil je de ui wat meer doorbakken hebben, doe die van tevoren vast in de pan, direct door het aardappelmengsel heen kunnen ze een beetje rauw blijven).
Zorg dat een koekenpan met een bodempje olie heet klaar staat, want de aardappels verkleuren snel en moeten dus direct de pan in. Bedek de hele bodem of maak kleine hoopjes (koekjes). Goed aandrukken.
Afhankelijk van de hoeveelheid 8 tot 12 minuten bakken, halverwege omkeren.
Maak je een grote koek, gebruik dat een grote pannendeksel, waarmee je de hele koekenpan in één keer omdraait en vanaf de deksel weer in de pan laat glijden. Probeer maar gewoon, ’t gaat (bijna) altijd goed.
Als je voor je de aardappels in de pan doet eerst wat plakjes champignon en/of wat ringetjes bosui in de pan doet, ziet dat er na het omdraaien extra feestelijk uit.
Rösti pas bij de meeste vleessoorten, lekker met een frisse salade.

 

Gepubliceerd door

adavanderlindenculiblog

Liefhebber van lekker eten en koken (uit en/of thuis)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s