Diepvriesvoorraad

Tja, wat stop je in die laden?
De een heeft ‘m om vijf broden tegelijk bij de bakker te kunnen kopen of vlees in de aanbieding, de ander allerlei kant-en-klaar maaltijden en een volgende om zelfbereide zaken te bewaren.
Bij mij is het een mix van al die mogelijkheden…

groenten van de markt
groenten van de markt

– wekelijks 1 of 2 broden, een zak zachte witte bolletjes en croissants (van de bakker, ongebakken: ’s avonds tevoren laten ontdooien in de oven (daar heb je geen valse luchtstromen en – onder een theedoek – rijzen ze dan mooi), bakken op 225 graden, 15 minuten)- één of twee porties vlees liggen er ook altijd wel – wat is handig om in huis te hebben: een varkenshaas om bijvoorbeeld saté te kunnen maken & gehakt voor pastasaus
– wat kant-en-klare snacks, zoals bitterballen van Van Dobbe of Kwekkeboom of mini loempiaatjes, voor onverwachte gasten of onverwachte trek  ;-)- soep of bouillon, die wel zelf getrokken, da’s altijd te veel voor één keer – eventueel ook per portie: hang een plastic zak in je favoriete soepkom, vul die voorzichtig en bind dicht, altijd de juiste hoeveelheid
– aardbeien, als die volop te koop zijn, gaat er altijd wel een kilootje de vriezer in: schoonmaken, in (kleine) stukjes snijden, beetje suiker erbij, en in porties invriezen; zo lekker door de yoghurt, daar kan geen Mona-toetje tegenop  ;-)  De aardbeien zien er dan wel niet zo mooi meer uit, maar dat maakt voor zo’n snel en eenvoudig toetje niks uit – kan waarschijnlijk met veel meer soorten fruit
– kaas kun je invriezen, maar ik doe het zelden, wel soms (van die lekkere ‘overjarige’ = dus gewoon RIJPE) brie, die kan ik niet overal kopen hier in de buurt
– groenten: kijk maar eens in het diepvriesvak van de supermarkt welke soorten daar allemaal liggen, dat kun je zelf ook! Alle groenten moeten van te voren goed schoongemaakt worden (afhalen, doppen, schillen…) en de meeste moeten geblancheerd. Asperges gaan geschild bij mij zo rauw de vriezer in (ik heb trouwens geen passende dozen of diepvrieszakjes voor die lange einden, gebruik er pedaalemmerzakken voor). Altijd bevroren in kokend water doen om verder te garen.

Blancheren: even de kook erover, 2-3 minuten, heel snel terugkoelen liefst in een teiltje ijswater. Dat snelle terugkoelen is niet alleen voor de smaak, dan gaart het niet verder na maar daardoor blijft ook de kleur mooi frisgroen

Ziet iets er na het ontdooien niet zo mooi uit, dan kun je het nog prima verwerken in soepen, sauzen, desserts en dergelijke.

Ijsblokjeslaatjes zijn handig om kleine dingen in te vriezen:
– wat dacht je van blokjes citroensap, een citroen of limoen is vaak te veel, anders gooi je elke keer een halve vrucht weg!- verse kruiden, van die bakjes die je tegenwoordig zo in de supermarkt koopt of van je eigen plant die danig op z’n eind begint te lopen… ook altijd teveel. Met wat water invriezen en je kunt de kruiden gebruiken om aan soepen en sauzen toe te voegen
– (schoongemaakte) knoflookteentjes en (gesneden) Spaanse peper kun je zo ook een poosje goed houden, zeker langer dan ik de koelkast!
– pesto, dek de vakjes van het laatje af met een beetje olijfolie tegen het uitdrogen / voor tomatenpuree geldt hetzelfde (als je van zo’n klein blikje toch nog wat over hebt)

voor het merken van je diepvriesdoosjes
voor het merken van je diepvriesdoosjes

En een laatste tip:
Natuurlijk wil je weten wat er in al die zakjes en bakjes zit (inhoud én datum), daarvoor gebruik in afplakband (je weet wel, voor schilderwerk, van de doe-het-zelver), scheur een stuk af van de rol zo lang als je nodig hebt, je kunt er alle tekst op kwijt en het laat achteraf makkelijk los, dus geen lijmresten op al je dekseltjes…

Gepubliceerd door

adavanderlindenculiblog

Liefhebber van lekker eten en koken (uit en/of thuis)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s