ratjetoe (of ratatouille) & gedroogde bonen

bakken groenten op de markt
bakken groenten op de markt

Ratatouille kennen we allemaal, uit de Frans keuken, met name de Provençaalse. Je koopt van die makkelijke pakketten in de supermarkt waar alle groenten al in zitten: een aubergine, een courgette, een ui, een tomaat, een paprika, teentje knoflook en verse kruiden. Gebruiksaanwijzing staat onderop: doe alles in de pan, stoven… en klaar.
Maar zo makkelijk is het niet: al die groenten hebben een verschillende bereidingstijd!
Als je daar rekening mee houdt, en met de aubergine begint, daarna de ui & knoflook toevoegt, dan de paprika en pas daarna de courgette & tomaat, dan is alles uiteindelijk tegelijk goed gaar gestoofd. Voor alle groenten geldt wel: schoonmaken en grof snijden, smoren in olijfolie, vergeet geen peper&zout en kruiden toe te voegen.
Het gerecht wordt trouwens ’s zomers koud gegeten, met stokbrood en in Italië serveren ze het met polenta. Zo heeft elk land / elke streek zijn eigen variatie. Ik het het ook gezien in kookboeken met recepten uit Noord-Afrika. En anderen beweren weer dat het van oorsprong een Spaans gerecht is.

Er is dus niet 1 recept, doe erin wat je lekker vindt en wat je in huis hebt.
Restanten (met al die verschillende groenten is het al gauw te veel) kunnen ingevroren worden, ik pureer het restje ook wel als basis voor een pastasaus, eenvoudig met wat rul gebakken gehakt.

Het Nederlandse woord ratjetoe (zooitje, mengelmoes) is een verbastering van ratatouille.
Afhankelijk van het seizoen kunnen er dus ook andere groenten aan toegevoegd worden. Wat dacht je van deze winterse (beetje Hollandse) variant: ui, knoflook, courgette, pompoen, tijm, tomatenblokjes (eventueel uit blik), laten sudderen met een groentebouillontablet, als laatste witte bonen erbij.

Witte bonen, maar eigenlijk alle peulvruchten, zijn veel lekkerder als je ze zelf kookt. Kost wat meer tijd dan een blik of pot, maar: de moeite waard!
Zet ze ruim tevoren in water – minstens 3x het gewicht van de gedroogde bonen aan koud water, dat bekort de kooktijd aanzienlijk.
Zo’n 4 tot 8 uur, afhankelijk van de soort/grootte en de ouderdom.
Daarna toch nog wel 1 tot 2 uur koken.
Behalve linzen en spliterwten! Die hoeven niet geweekt en hebben een veel kortere kooktijd.

 

Gepubliceerd door

adavanderlindenculiblog

Liefhebber van lekker eten en koken (uit en/of thuis)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s