stamppotten & stoofvlees, Chili con/sin carne

andijviestamp spekjes gehaktLekkere, stevige kost, speciaal nu het ineens winter begint te worden in ons kikkerlandje.
Ook leuk als je voor veel mensen moet koken (en het geen haute cuisine hoeft te zijn), diverse stamppotten op tafel.

Boerenkool: kook je gelijk met de aardappelen, in één pan, 20 minuten, afgieten, stampen met een scheut melk en een klont boter en klaar-is-kees.
Hutspot: eerst de uien en wortel (kun je gesneden kopen bij de groenteboer) even aanbakken in een beetje olie, dan de aardappelen erbij en bouillon, ook zo’n 20 minuten, afgieten enzovoort enzovoort. Ik giet ze meestal niet helemaal af, en gebruik geen melk, maar de rest van de bouillon om te stampen.
Andijvie: da’s even een ander verhaal, eerst een luchtige aardappelpuree maken en daar de rauwe andijvie doorheen stampen, met spekjes bijvoorbeeld, of kaasblokjes.
Zuurkool: met een stuk spek meegekookt.

En er zijn natuurlijk ook andere groentes te bedenken voor het stamppotbuffet, zoals prei of groene, witte, rode, spits-, of Chinese kool.
Vlees erbij: op een aparte schaal natuurlijk rookworst, ballen gehakt, uitgebakken spekjes.

Hachee
1,5 pond rundvlees, vraag je slager wat geschikt is voor hachee, in blokjes snijden en aanbakken in boter/olie, met wat reepjes gerookt spek. Dan een kilo uien in ringen erbij. Wat kruidnagels en laurierblad, een beetje suiker en azijn, peper&zout niet vergeten. Water erbij tot ’t vlees net onderstaat en 2,5 tot 3 uur laten sudderen. Eventueel binden met wat maizena.
De helft gaat de vriezer in en een doosje rode kool komt eruit. Aardappelpuree erbij en klaas is kees.

Chili con carne met rundvlees
Waarom altijd met gehakt?
Doe eens een mooie runderlap in blokjes, stoven – moet je wel even de tijd voor hebben 1,5 tot 2 uur. Met rode wijn en/of bouillon. Uien, knoflook en tomaten erbij.
En als ’t bijna gaar is, de bonen. Voor een kleurige schotel gebruik je verschillende soorten: kidneybonen, bruine en witte (de tomatensaus kan er gewoon bij), kikkerwewten, mais.
Serveren met rijst en salade.

Chili sin carne

ofwel “vegetarische chili con carne” (= vleesloos “met vlees”, zoals ik het wel eens in een restaurant op de kaart heb zien staan), ik noem het dan ook liever een Mexicaanse bonenschotel.
Uien, geroosterde paprika’s (eventueel uit pot), tomaten, knoflook, Spaanse peper of chilipoeder en diverse soorten bonen, bruine, witte, rode, mais. Kijk eens bij een Turkse supermarkt, die hebben een behoorlijke keuze, kikkererwten kunnen er ook bij.

Serveren met rijst en een salade (tomaten, mais en bieslook, fris en een gezellige kleurencombinatie) en eventueel maiskoekjes.
Vooraf nachos en guacamole en het diner is compleet.

Guacamole: Er zijn verschillende manieren, sommigen zweren bij alleen maar geprakte avocado en knoflook. Maar ik vind deze variatie erg lekker:
Een sjalotje, een klein tomaatje, een Spaans pepertje en een teen (of meer) knoflook heen fijn hakken en daar twee avocado’s bij. Met naturel nachos als voorafje**.
Maispannenkoekjes – meng een klein blikje mais met 50 gram bloem, 50 ml melk en twee eidooiers. Klop twee eiwitten stijf en spatel die erdoor. Peper&zout niet vergeten. Bakken in olie circa twee minuten per kant, ze mogen binnenin wat ‘fluffy’ blijven.

Je kunt trouwens makkelijk zelf chilipoeder maken, droog enkele Spaanse pepers (of koop gedroogde) en maal die in een koffiemolen. Heel voorzichtig openen… het stuift nog een beetje als je het te snel doet, dat levert – sprak zij uit ervaring – een gigantische niesbui op.

kip gestoofd in witte wijn
kip gestoofd in witte wijn

Basis voor stoofvlees is altijd een goed stuk vlees met vetrand(je). Dat vet er beter later afsnijden, maar wel meestoven, wordt het vlees sappiger van. Eventueel ook wat spekblokjes toevoegen. Uien en andere groenten (paprika, knoflook, winterwortel).
Specerijen: laurierblaadjes, kruidnagel, foelie, gemberwortel, peper&zout, kerrie.
En het vocht dat erbij komt: rode of witte wijn (wit voor bijv. kip, rood bij rundvlees en probeer eens eend met port), bouillon of bier (voor varkensvlees of konijn). De alcohol verdampt wel tijdens het stoven.
Tomaten(blokjes uit blik), gedroogde abrikozen, pruimen of rozijnen.
Om te binden: een plak ontbijtkoek in blokjes meestoven, of gewoon bloem of maizena.
Gebruik je fantasie, wat smaakt lekker bij elkaar? En sudderen maar…

** Ik doe tegenwoordig steeds vaker het voorgerecht & de borrelhapjes “combineren”, om niet teveel te eten én om gezellig zelf ook bij m’n gasten te kunnen zitten. Dus een uitgebreidere hap bij de borrel vooraf i.p.v. een “echte” voorgerecht aan tafel. Bijvoorbeeld dus die nachos met guacamole, diverse vishapjes (op toastjes), caprese aan een cocktailprikker, bruchetta’s e.d. afhankelijk van wat bij het hoofdgerecht past (Oosters, Mediterraan, Hollands…).

Gepubliceerd door

adavanderlindenculiblog

Liefhebber van lekker eten en koken (uit en/of thuis)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s