Van alles en nog wat over vis

 

zalm
zalm

 

 

 

Visstoofpotje
Vanmorgen eerst naar de markt, daar heb ik niet elke week de tijd voor. Slenteren langs de kramen met vis, kip, noten, groenten, kaas…
Verse spullen kopen en dan bedenken wat we willen eten.
Een visstoofpotje: bak wat rookspek uit, zet ui, prei en knoflook aan, doe er citroenrasp en -sap bij (1/2 citroen), kruiden, een of meer tomaten, en gelijke delen visbouillon en witte wijn. Een paar aardappelen in blokjes en kabeljauw in stukken. 15-20 minuten laten stoven en smullen maar. Lekker met grof bruinbrood.
Kan ingevroren worden, als er wat overblijft.   ;-)
Je kunt varieren met groenten en verschillende soorten vis.
Eet smakelijk.

Tomatentian
Een bijgerecht voor bij de vis, bijvoorbeeld bij een lekkerbekje of kibbeling. Het is mij niet duidelijk of het woord tian nu slaat op de schaal waarin het wordt bereid of dat het te maken heeft met het dakpansgewijze neerleggen van de ingrediënten. Maar dat is het belangrijkste niet.
Leg plakken tomaten en in ringen gesneden uien dakpansgewijs in een (liefst ronde) ingevette ovenschaal. Bestrooien met tijm of gemengde kruiden, peper&zout en nog wat olie. Laat in 20 minuten op 200 graden gaar worden. Lekker met brood of gebakken aardappelen bij de vis.

Stoofaal
Hoewel ik best wel een visliefhebber ben,  vind ik het schoonmaken een rotklus. Bijvoorbeeld stoofaal, is lekker, maar dat moet je láten klaarmaken. Niet omdat het bereiden zo’n enorme klus is, ’t is een half uurtje gaar. Maar ja… dat zelf moeten hakken in die stukken rauwe vis, ’t mijn ding niet! Van de zomer een keer stoofaal gegeten bij Smit Bokkum in Volendam: mooi weer, wit wijntje, op ’t terras, met goeie vrienden… wat wil je nog meer. De aal werd er trouwens geserveerd met een stamppotje rode kool, lijkt misschien een vreemde combinatie, maar was erg lekker.

Gebakken sliptong
Of slibtong? Daar is wat te zeggen: ze komen onder het slib vandaan, maar de juiste benaming is sliptong (ze slippen tussen de mazen van het net, zo klein zijn ze). Maar waar het om gaat, dit is tenslotte een culinaire en geen taalkundige blog: ze zijn lekker.
Schoonmaken of schoon laten maken, afspoelen & afdrogen en even door de bloem halen. Bak ze circa vijf minuten aan elke zijde in boter. Bij de lunch met brood of als maaltijd met gebakken aardappelen en salade.

Haring
’t Is eigenlijk wel erg, Sinterklaas moet nog komen en wij denken al over het kerstdiner. Een koud buffet, en wij verzorgen de afdeling VIS. Dat wordt dus onder meer een haringsalade. Een harinkje vind ik lekker, zo van de staart, hoeft niks bij, geen uitjes, geen zuur.
Maar haringsalade vind ik weer wel heel lekker, zeker deze simpele variant, met… je gelooft het of niet: ui en zuur!
Drie haringen heel klein snijden, mengen met bosui en zure! (niet zoetzuur) augurk, ook kleingesneden en peper&zout. Sausje roeren van 2 eetlepels mayonaise, 2 eetlepels crème fraîche en een beetje mosterd. Haringtartaar op bordjes scheppen, saus eroverheen, garneren met peterselie en tomaat (voldoende als voorgerecht voor 4 personen).

Dan nog even over haring: vaak geserveerd met ui en in Amsterdam ook met schijven zoetzuur. Een goeie, verse haring heeft dat helemaal niet nodig! Vroeger – toen er nog geen vriezers of andere koelingen bestonden – werd de vis na verloop van tijd wel eens een beetje rans (en waarschijnlijk is dat nog voorzichtig uitgedrukt), dan had je de sterke smaak/geur van ui en zuur nodig…

Advertenties

Gepubliceerd door

adavanderlindenculiblog

Liefhebber van lekker eten en koken (uit en/of thuis)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s