Fondue en gourmet

Stokbrood
Stokbrood

Hoewel de feestdagen, dagen die bij uitstek geschikt zijn voor dergelijke maaltijden (zonder al te veel voorbereiding) voorbij zijn, kom ik nu toch met wat tips voor fondue & gourmet.
Trouwens… feitelijk mag alleen kaas- en chocoladefondue zo heten, het woord betekent ‘gesmolten’ in het Frans.

Maar goed wij rekenen er alles onder wat je aan een vork in een pannetje doopt om het smakelijker of gaar te maken.

In de jaren ’70 (van de vorige eeuw) was fonduen zo’n beetje de ultieme manier van gezellig, feestelijk eten, voornamelijk deden we dat  in olie. Fondue Bourguignonne, heette het: een speciale pan had je er voor nodig, zwaar en naar binnen toelopend aan de bovenkant, speciale vorkjes en borden met vakjes.
Tegenwoordig gebruiken we liever bouillon. Gezonder, minder vet, minder luchtjes in huis en na afloop een heerlijke sterke bouillon om de volgende dag soep van te maken. Kan met vlees, vis of groenten. Kies daar de meest passende bouillon bij: kip, rund, lam, vis, wild, tuinkruiden of champignons.

Visstukjes trouwens niet aan en vorkje prikken, valt uit elkaar als het gaar wordt, daar zijn speciale netjes (een soort minivergietjes) voor te koop.

Vlees & groenten of vis & groenten zijn natuurlijk ook goed te combineren. Denk aan champignons, reepjes paprika, kleine broccoliroosjes, stukjes bleekselderij e.d.

Als wij gourmetten verdeel ik het vlees altijd van te voren over twee schalen. De ene zet ik afgedekt in de koelkast en op de andere vallen we aan  ;-)
Je begint namelijk vaak te snel te eten, met die kleine hapjes, legt 2-3 stukjes tegelijk op de bakplaat en dan is het lekker om halverwege even te kunnen stoppen, even van tafel, de benen strekken of een frisse neus halen.
En daarna de andere helft van het vlees fris op tafel. Of van de vis.
Wat er in alle gevallen bij hoort: stokbrood, eventueel met kruidenboter, diverse sausen (liefst zelfgemaakt) en een frisse salade.

Gezellig op oudejaarsavond met z’n tweeën. Bij de slager wat vlees gehaald: 4 soorten van 1,5 tot 2 ons is meer dan zat (biefstuk, kipfilet, lamshaas en gehakt). Zelf kruiden uiteraard! Wat fijngesneden ui en paprika erbij en plakjes champignons. Een aardappeltje in plakjes opbakken in zo’n klein pannetje. Knoflooksaus en brood met boter, rode wijn en smullen maar.

Bouillonfondue met vis: een stukje tonijn, een stukje zalm, een stukje kabeljauw, schaal- en andere schelpdieren. Neem een visfond, bouillon van een blokje (visbouillon uiteraard) of trek zelf de bouillon van koppen en graten. Er kan ook groente bij, groenten die combineren met vis, zoals worteltjes in plakjes of peultjes.

Saus: op mayonaisebasis, met bijvoorbeeld kappertjes, verse tuinkruiden, fijngehakte ui en fijngehakte zure augurkjes.

Advertenties

Gepubliceerd door

adavanderlindenculiblog

Liefhebber van lekker eten en koken (uit en/of thuis)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s