Groente-ideetjes

 

groenten van de markt
groenten van de markt

Witlof met ham & kaas
Er zijn verschillende recepten voor witlof met ham en kaas
– De witlof rauw omwikkelen met ham, in een ovenschaal, kaas erover en circa 25 minuten in de oven tot de groente gaar is.
– Of de witlof voorkoken, dan hoeft-ie alleen maar in de oven om de kaas te laten smelten onder de grill.
Ik doe het op de tweede manier en wel hierom:
Bij de witlof met ham en kaas doe ik gelijk aardappelpuree in de ovenschaal en die is al gaar, die hoeft alleen warm te worden.

Dus als volgt: witlof in de lengte doorsnijden, dan kun je de bittere kern makkelijk verwijderen en is het ook sneller gaar.
Na het koken even af laten koelen, de halve struikjes omwikkelen met een plak ham en midden in een ovenschaal leggen.
Puree langs de rand en kaas erover.
Onder de grill tot alles warm en de kaas gesmolten is.

Spruitjes en zuurkool
Laatst zei iemand tegen me: als je zoveel ingrediënten (rozijnen of stukjes ananas in de zuurkool, banaan in de witlofsalade) moet toevoegen om een groente smakelijk te maken, dan kun je hem toch maar beter helemaal niet eten…
Trouwens, wat je aan spruitjes zou kunnen toevoegen om ze smakelijk te krijgen… ik zou het niet weten! Misschien heeft ze een beetje gelijk.

Gevulde koolrabi
Koolrabi’s schillen en 15-20 minuten (afhankelijk van de grootte) voorkoken.
Uithollen en vullen met bijvoorbeeld: aangemaakt gehakt of (geiten)kaas of het uitholsel gemengd met grof gehakte noten, kerrie en crème fraîche.
Dan 25 minuten de oven in (200 graden) in een ovenvaste (uiteraard) schaal met een bodempje water of bouillon.
Afhankelijk van de vulling kan er ook nog wat geraspte kaas over.
Serveren met gebakken aardappelen en (tomaten)salade of rijst en tomatensaus.
Houd er bij de bewerkingstijd rekening mee dat de koolrabi’s na het koken af moeten koelen, voor je ze kunt uithollen, tenzij je vuurvaste vingers hebt.

Broccoli
Van broccoli kun je, in tegenstelling tot bloemkool, ook de stronk eten.
Die moet wel wat langer koken, dus eerst de stukjes stronk in de pan en als die een minuut of vijf koken, de roosjes erbij. Is alles in tegelijk gaar.
Ook lekker om soep te maken: kook de broccoli in groenten- of kippenbouillon, zet er even de staafmixer op en maak af met een scheut room of crème fraîche.
Dat kan ook met andere groenten, zoals: asperges, courgette, paprika of champignons.
In een handomdraai een gevulde, gezonde groentensoep.

snijbonen
snijbonen

Gepubliceerd door

adavanderlindenculiblog

Liefhebber van lekker eten en koken (uit en/of thuis)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s