3x gehakt ideetjes

gehaktomelet
Meng een pond rundergehakt met een fijngesnipperde ui, peper&zout, twee sneetjes witbrood zonder korst geweekt in 3 eetlepels ketjap manis, sambal oelek naar smaak (1-2 theelepels), 100 gram fijngehakte ongezouten pinda’s en 3 eieren.
Bak dat ik een pan met antiaanbaklaag, liefst een hapjespan met rechte zijkant.
Na plm. 7 minuten omdraaien – leg een groot bord op de pan en draai alles in één vloeiende beweging om, laat dan de omelet weer van het bord in de pan glijden en bak de andere kant plm. 5 minuten.
Snij in (taart)punten en serveer met pindasaus.
Serveer bijvoorbeeld met sla en brood.
Wat er ook lekker bij is: is gekookte rijst met preiringen. Bak de prei en voeg de rijst erbij, mengen en nog even samen doorbakken.

mediterrane bal gehakt
Maak lamsgehakt aan met verkruimelde feta (100 gram op een pond gehakt), een gesnipperde ui, een teentje knoflook uit de knijper, peper&zout, half bosje fijn gesneden bladpeterselie en een theelepel gemalen komijn.
Vorm er platte ballen van en bak de in de koekenpan in wat olie.
Lekker met van die pasta in rijstvorm, ik weet niet hoe die heet en met tomatensaus.
Deze keer heb ik die gemaakt met zongedroogde tomaatjes erbij, maar met gegrilde paprika is ook lekker.
Salade erbij. Mooie rooie wijn… en smullen maar.

currygehakt
Wok het gehakt met een gesnipperde (rode) ui in wat olie.
Voeg een handvol sperciebonen in stukjes en een handvol bloemkoolroosjes toe en 2 eetlepels (per 3 ons gehakt ongeveer) currypasta toe. Roerbak alles nog even door.
Voeg 200 ml kokosmelk toe (voor bovenstaande hoeveelheid) en laat alles in 10 minuten zachtjes gaar stoven. Serveer met rijst of naan.

 

pindakaas
pindakaas

 

pindasaus
pindasaus

 

pinda's in de dop
pinda’s in de dop

 

pinda's - verser dan dit bestaat niet
pinda’s – verser dan dit bestaat niet

 

 

 

 

 

 

Pindasaus is makkelijk zelf te maken. ’t Is eigenlijk maar hoe gek je ’t jezelf wilt maken. Kom je op de Pasar Malam Besar (de grote Indische markt, eenmaal per jaar op het Malieveld in Den Haag), tja… daar zal je zo’n “pindakaas-saus” niet aantreffen. Daar beginnen ze met het zelf doppen en malen van de pinda’s…
Ik neem gewoon zes flinke eetlepels pindakaas, verwarm die in een steelpannetje met zoveel melk dat het een mooie vloeibare saus wordt, op smaak maken met zout, sambal en ketjap manis naar believen.
Eventueel – een tip die ik ooit in een warung (= Indonesisch eethuisje) kreeg – een beetje suiker en citroensap.
Natuurlijk over de saté:
– saté babi (van varkenshaas)
– saté ajam (van kip)
– saté kambing (van geitenvlees)
Van de barbecue of gewoon van de grill. Maar ook lekker over pittige gehaktschijven (die dan ook aanmaken met sambal en ketjap).

Gepubliceerd door

adavanderlindenculiblog

Liefhebber van lekker eten en koken (uit en/of thuis)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s