Pizza, saucijzenbroodjes en hartige taart

Saucijzenbroodjes
…kun je natuurlijk kopen bij de bakker of bij de slager (dan zit er meestal wel meer vlees in, als-ie ze zelf maakt), maar is ook makkelijk zelf te doen.
Als je tenminste kant-en-klaar bladerdeeg neemt. Bladerdeeg maken is een behoorlijk karwei. ’t Deeg dubbelvouwen, uitrollen, dubbelvouwen, uitrollen, dubbelvouwen, uitrollen, dubbelvouwen, uitrollen. En dan gebruik ik hier copy-paste, dat lukt op ’t aanrecht niet, hoor!  ;-)

Zo maak je trouwens ook croissants, alleen dan elke keer voor ’t dubbelvouwen ’t deeg bestrijken met gesmolten boter. De lijn… hoezo, de lijn?
Maar ja, dan is de dag al half voorbij voor je aan ’t ontbijt kunt beginnen.

Terug naar de diepvries… het bladerdeeg. Gehakt kruiden en tot een rol kneden. De rest spreekt voor zich.
Ook: worstenbroodjes met (knak)worst, kaasbroodjes met kaas, en appelflappen met appels, rozijnen en kaneel.
Maar ook flapjes met spinazie en feta, hoe noemen ze die ook al weer? ’t is Grieks. Oh ja, spanakopitas.
En voor de rest, veel flapjes met fantasie, want ja, wat kan er niet tussen?

bladerdeeg met gehakt en paprika
bladerdeeg met gehakt en paprika

Pizza
Er zijn verschillende mogelijkheden als je pizza wilt eten: de eenvoudigste is een pizzeria bellen en laten bezorgen of desnoods afhalen, diepvries is dan ook een optie.
Je kunt ook voor de uitgebreide manier gaan: bloem, gist, zout, water; deeg maken, laten rijzen enz. enz.

Maar er zijn gelukkig ook een paar tussenoplossingen: een kant-en-klare bodem (ik heb ze gezien met de tomatensaus er al op), of wat dacht je van een bodem van bladerdeeg, een tussenvorm tussen hartige taart en pizza, met deeg dat niet hoeft te rijzen.

De vulling: allereerst natuurlijk tomatensaus (maak van de rest tomatensoep of gebruik morgen voor de pasta).
Dan een keuze uit:
– groenten: tomaat, paprika, venkel, champignons, ui, artisjokken, spinazie, broccoli en/of prei;
– vlees: salami, ham, uitgebakken spekjes, rulgebakken gehakt
– OF vis: ansjovis, zalm, garnalen, mosselen, inktvis, tonijn
– kaas: gorgonzola, feta, mozzarella
– op smaak maken met: olijven, pijnboompitjes en/of kappertjes
– en natuurlijk: knoflook en oregano en geraspte kaas erover

Doordat de vulling is afgedekt met de kaas, die ook als een soort ‘deksel’ fungeert, wordt alles goed gaar, zonder dat het verbrand of uitdroogt.

Hartige taart
Bladerdeeg ontdooien en uitrollen (4 plakjes minimaal voor een vorm met een doorsnee van 20 cm). Prei en paprika bakken, tomaten toevoegen, mengen met 3-4 los geklopte eieren en 1/2 bekertje crème fraîche, allemaal in de taartvorm. Geraspte kaas erover en 40 minuten bakken op circa 190 graden.
Andere vulling kan ook: mozzarella-courgette / prei-camembert-cashewnoten / broccoli-brie / broccoli-zalm / broccoli-feta-pesto / spinazie-ui-blauwe kaas.
Ook hier geldt: gebruik je fantasie!

Gepubliceerd door

adavanderlindenculiblog

Liefhebber van lekker eten en koken (uit en/of thuis)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s