Etiquette

Hoe stel je een diner samen?

Het hoofdgerecht is altijd het midden. Evenveel voor- als nagerechten, dus het totaal is altijd een oneven aantal: 3, 5, 7 of meer.
Koud gaat voor warm, dus eerst salade en dan soep vooraf.
Vis gaat voor vlees en bij het vlees natuurlijk een ‘opbouw’, dus wit (bijv. kip), roze (bijv. varkensvlees) en rood (rund/schaap) vlees na elkaar.

Een eenvoudig voorbeeld:
1ste voorgerecht: salade met vis of schaal- en schelpdieren (en een witte wijn)
2e voorgerecht of tussengerecht: soep
hoofdgerecht: vlees met div. bijgerechten (en rode wijn)
1e nagerecht: kaas (met bijv. port)
2e nagerecht: pudding, ijs, fruit e.d. (dessertwijn)

Heb je 3 voorgerechten, dan kun je de koffie met likeur of cognac en bonbons als 3de nagerecht rekenen. Het derde ‘voorgerecht’ noem je dan ook wel een tussengerecht.

En die spoom? Een modeartikel… of… nou  ja, vooruit dan, maar alleen – wat mij betreft – als het echt zoveel is dat je tussendoor iets nodig hebt om het eten te laten zakken.
Uit de Wikipedia: Een spoom is een tussengerecht om de maaltijd te laten zakken. Ingrediënten zijn vaak witte wijn en citrusvruchten. Het wordt koud opgediend.
Een andere benaming voor spoom is ‘boisson frappe’. Het is ontstaan halverwege de negentiende eeuw, toen het serveren van diners in gangen opgang begon te vinden.
De naam is afgeleid van het Italiaanse spuma (schuim). In Italië, is spumone een licht schuimend roomijs dat met eiwit, een smaakstof en geklopte room wordt gemaakt. Een voorbeeld van een spoom is scroppino.

De regel witte wijn bij vis en rode wijn bij vlees gaat tegenwoordig niet helemaal meer op.
Dat hangt ook van de soort vis af, bij een lekkere in de boter gebakken tong hoef ik geen zware rode wijn, maar gegrilde tonijn… ook vis… daar kan zeker wel rood bij.
Evenzo iets als kip of varkensvlees, in een romige niet te scherpe saus, lekker met een witte wijn.
Ga uit van het gerecht, let daarbij ook op (scherpe) specerijen en kruiden en van je smaak.

Voor leuke links naar eten&drinken, horeca én zelf koken: http://bit.ly/m7r3ND

gedekte tafel
gedekte tafel

Gepubliceerd door

adavanderlindenculiblog

Liefhebber van lekker eten en koken (uit en/of thuis)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s