asperges! ze zijn vroeg dit jaar!

Het witte zomergoud, het is er weer.
Koken doe je ze het beste in een echte aspergepan. Ook makkelijk afgieten met zo’n mandje! De uiteinden van de asperges, die dan onderin de pan staan, koken daardoor wat langer dan de ‘kopjes’, die er bijna bovenuit steken, worden ze mooi helemaal goed gaar, aan beide uiteinden.
Er gaat zeker 1 tot 1 1/2 kilo in en vol zetten is het beste, want het duurt uren tot het water kookt in zo’n smalle, hoge pan! Hou daar in elk geval wel rekening mee.

asperges
asperges

Maar het is niet erg om teveel asperges te koken, teveel is het namelijk nooit, want van het restant maak je aspergesoep, aspergesalade of een voorgerecht.

Voor een voorgerecht leg je een paar asperges op een bord en garneer het met een half eitje, of kwarteleitjes, staat zeker erg feestelijk en een plak ham of gerookte zalm. Toefje mayonaise erbij en klaar is kees.
En natuurlijk een glaasje Riesling, Elzasser of andere droge witte wijn erbij.

Het witte zomergoud, het is er weer. Koken doe je ze het beste in een echte aspergepan. Ook makkelijk afgieten met zo’n mandje! De uiteinden van de asperges, die dan onderin de pan staan, koken daardoor wat langer dan de ‘kopjes’, die er bijna bovenuit steken, worden ze mooi helemaal goed gaar, aan beide uiteinden.
Er gaat zeker 1 tot 1 1/2 kilo in en vol zetten is het beste, want het duurt uren tot het water kookt in zo’n smalle, hoge pan! Hou daar in elk geval wel rekening mee.
Maar het is niet erg om teveel asperges te koken, teveel is het nooit, want van het restant maak je aspergesoep, aspergesalade of een voorgerecht.
Voor een voorgerecht leg je een paar asperges op een bord en garneer het met een half eitje, of kwarteleitjes, staat zeker erg feestelijk en een plak ham of gerookte zalm. Toefje mayonaise erbij en klaar is kees.
En natuurlijk een glaasje Riesling, Elzasser of andere droge witte wijn erbij.

Invriezen: dat is heel makkelijk, schillen en in porties in de vriezer, hoeft niet voorgekookt te worden.
Soep: helaas heb je dan de schillen niet meer om een bouillon van te koken. Maar groenten- of kippenbouillon voldoet ook. De asperges in stukjes (eventueel de koppen apart houden): zodra ze gaar zijn, staafmixer er op, room erbij en de kopjes om te garneren.
Salade: mengen met ham, ei en mayonaise, op een broodje bij de lunch.

 

Gepubliceerd door

adavanderlindenculiblog

Liefhebber van lekker eten en koken (uit en/of thuis)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s