Tapas

olijfolie
olijfolie

Hoe kom je met dat druilerige weer van de laatste dagen toch een beetje in vakantiestemming?
Spaans eten bijvoorbeeld – kan ook lekker op de bank hangend… al die verschillende hapjes.
En laat het dan buiten maar stormen en donderen!

Sardines
Soms heeft de visboer gefileerde sardientjes. Als ze nog heel klein zijn, is het zelf wel te doen. Je maakt met een draaiende beweging de kop los, voorzichtig dat-ie niet afbreekt en dan trek je zo de hele ingewanden mee eruit. Ik ben daar zelf eigenlijk niet zo’n liefhebber van. Dus wacht ik tot ze bij de visboer liggen, zonder koppies.
Grillen, op de barbecue of gewoon in de koekenpan. Beetje zout, meer is niet nodig. Serveren met aiolli, stokbrood en tomatensalade.

Wat is het verschil tussen knoflooksaus en aiolli?
Knoflooksaus is mayonaise (die je maakt met een beetje mosterd en azijn) waaraan later knoflook is toegevoegd.
Voor aiolli meng je de knoflook met het eigeel en citroensap en voeg je de (olijf)olie er aan toe.
Het wordt dus ook een soort mayonaise, maar met de knof vanaf het begin er in.
Aiolli = ail & olio = knoflook en olie.

Een voorgerecht om lang mee aan tafel te blijven zitten
Rauwkost: bleekselderij, radijs, venkel, paprika, komkommer, tomaatjes, champignons, lente-ui, in stukjes en zo nodig geblancheerd.
Verder gekookte artisjokken, gekookte (nieuwe kriel-) aardappelen, gekookte eieren en olijven.
De aiolli -uiteraard- en wat extra olijfolie, peper en zout, lekker brood (daarvoor moet je wel naar een goeie bakker gaan) en een fles witte of rosé wijn erbij.

Halfgedroogde tomaten en geroosterde paprika’s
Neem minimaal 8 tot 10 tomaten, anders is het de moeite niet. Snij ze door en haal de pitjes en het vocht er een beetje uit. Hoeft niet tot het laatste zaadje, gewoon even je vingers erdoor halen.
Vul de holtes eventueel op met een mengsel van olijfolie, gemengde Italiaanse/mediterrane kruiden (vers of gedroogd), peper&zout.
Eerst alles mengen in een kopje en vullen gaat het makkelijkst met een theelepeltje.
Zet ze – schrik niet – 6 tot 7 uur in de oven op 100 graden.
Oké, ’t duurt even, maar eigenlijk heb je er niet zoveel omkijken naar.
Ze worden niet zo droog als de gedroogde tomaten die je kant en klaar koopt, maar lekker zijn ze wel.
Wat je overhoudt kun je in een salade verwerken.

En 3 tot 4 paprika’s een paar minuten onder de grill leggen, af en toe omdraaien tot ze zwartgeblakerd zijn.
Dan – en dat is de truc – heet in een plastic zak stoppen, goed dichtknopen en zo af laten koelen. Als ze koud zijn, trek je zo het velletje er af.
Ik serveer ze in repen met blokjes feta. Staat feestelijk en ook hiervan kan de rest in een salade verwerkt worden.

knoflook
knoflook
Stokbrood
Stokbrood

 

het avondeten
het avondeten

 

 

specerijen
specerijen
paprika's rood
paprika’s rood

 

feestelijk gedekte tafel
feestelijk gedekte tafel

 

kruiden hakken met wiegenmes
kruiden hakken met wiegenmes

Gepubliceerd door

adavanderlindenculiblog

Liefhebber van lekker eten en koken (uit en/of thuis)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s