Diverse groentengerechten

groenten van de markt
groenten van de markt

Gegrilde groenten
Daarbij denk ik als eerste aan groenten zoals courgette, aubergine, zeg maar: ratatouille-achtige zomergroenten. Het kan echter ook “op z’n winters”!
Wortel, ui, appel en aardappelen. Nu dus even niet… bewaar dit maar tot het najaar…
Aardappelen schillen en in partjes snijden, wortel in dunne plakjes, ui en appel in partjes. Mengen met olie, peper&zout in een ovenschaal. 45 minuten op 200 graden.
Lekker met een moot gebakken vis, met mosterdmayonaise (gewoon zelf even de twee ingrediënten naar smaak mengen).

Nog een keer gegrilde groenten…
… als salade. Da’s meer voor deze tijd van het jaar!
Aubergines, dunne in de lengte in vieren snijden, dikke beter in plakken. Courgettes idem. Groene asperges en/of kleine struikjes broccoli. Venkel, overlangs in stukken en de harde kern verwijderen, ’t is niet erg als ze uit elkaar vallen. Rode (of een andere kleur) ui. Over tomaten en paprika’s schreef ik al eerder. En champignons, of andere paddo’s.
Een ovenschaal of bakblik invetten met olie, de groenten er in leggen, en bedruipen met een mengsel van olijfolie, dooreengeroerd met peper, knoflook en wat groene kruiden. In de oven tot het gaar is. Zout pas op het laatst toevoegen, dat onttrekt vocht, dan ligt de groente in z’n eigen vocht te koken in plaats van te bakken. De stukken groenten mooi op een schaal schikken en serveren met brood.
Gezond & feestelijk.

Koolrabi’s
zijn lekker om te vullen, bijvoorbeeld met gehakt. Reken één per persoon. Eerst schillen en een half uurtje voorkoken. Dan uithollen. Maak het gehakt aan met een ei, een geweekt sneetje witbrood, peper&zout en specerijen of kruiden naar smaak. Vul de koolrabi’s en zet ze in een ovenschaal(tje) waar ze precies in passen. Gier er een bodempje water bij. Bestrooi met (jong belegen) kaas. 30-35 minuten op 180ºC. Serveer met pasta of rijst en tomatensaus.

Zoetzure tomaatjes
Roerbak een bakje cherrytomaatjes (liefst van die lekkere, donkerrode, flesvormige) een minuut in een eetlepel olijfolie. Voeg peper&zout en een eetlepel bruine basterdsuiker toe. Laat een minuut karamelliseren. Afblussen met een smakelijke azijn. Warm of koud serveren bij gebakken vlees.

Ovenschotel prei-venkel met geitenkaas
Twee preien in stukken 15 minuten stoven, zout&peper en een ¼ liter room toevoegen en nog even laten doorkoken. Twee (of drie, afhankelijk van de grootte) venkelknollen in parten snijden (groen bewaren) en beetgaar koken. Samen met de prei en de room in een ovenschotel leggen. Zachte geitenkaas (chèvre, zeker 2 ons) erover verkruimelen. 25 minuten op 200°C goudbruin laten kleuren. Serveren met gekookte krieltjes, die je omschept met peper&zout, klontje boter en het venkelgroen.

Ratatouille
Lekker, maar meestal te veel, want je hebt nodig: minimaal een aubergine, een courgette, een of meer paprika’s, uien, tomaten… en voor je dat met z’n tweeën op hebt.
Wat ik met de restanten doe is het volgende: pureren met de staafmixer en in porties invriezen. Ik geef toe, de kleur wordt een beetje ‘grauw’, maar dat doet aan de smaak niets af. Nu heb ik altijd snelle pastasaus bij de hand. Eventueel eerst nog een ui en wat knoflook fruiten, gehakt rul bakken, ratatouille erbij. En klaar is Kees (klaar ben ik).

Gepubliceerd door

adavanderlindenculiblog

Liefhebber van lekker eten en koken (uit en/of thuis)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s