Vakantieperikelen

Cyprus
Cyprus

Het is al weer een poosje geleden dat ik geschreven heb, dat komt onder meer door het feit dat ik met vakantie ben geweest. Naar Cyprus om precies te zijn, een hotel voor twee weken in Pafos. Cyprus is een land en niet – zoals ik nogal eens hoor – een Grieks eiland. Het is een ‘vreemd’ eiland met verschillende culturen:

– ten eerste het oorspronkelijke land, inderdaad nogal Grieks georiënteerd;
– dan het Turkse deel, daarover zo meer;
– en dan de Engelse invloeden: het eiland was tot 1963 van Engeland.

Er wordt dus links gereden en er komen veel Engelsen voor hun jaarlijkse vakantie: dat heeft z’n invloed op de keukens van de grote hotels. Daar vind je niet vaak de echte Cypriotische (of Griekse, of Turkse) keuken. Ons hotel maakte reclame met Internationale keuken.
Er waren dan ook vier restautants: een Italiaans (niets op aan te merken, echt goed Italiaans eten), een Grieks waar uitsluitend mezze werd geserveerd en een Japans (daar weet ik niet zoveel van, maar het was lekker). Daar kom je tenslotte ook niet voor.
In het vierde restaurant was een – elke dag wisselend – buffet voor de gasten die half-/volpension hadden. Dat was inderdaad internationaal: Mexicaans, Indiaas, Orientaals, Frans, BBQ, fish enzovoort enzovoort. Maar: in mijn belevenis Engels-Mexicaans, Engels-Indiaas, Engels-Orientaals. Jammer genoeg steeds aan de smaak van de gemiddelde Engelsman aangepast.

Nee, voor lekker Grieks/Cypriotisch eten moet je buiten de toeristische gebieden zijn!

En dan het Turkse deel: in 1974 veroverde Turkije een deel van het eiland (ik zal nu niet verder op de geschiedenis ingaan), maar wat je ervan merkt is bijvoorbeeld het volgende: ze kennen op Cyprus geen Turkse producten (meer). Cypriotisch fruit en Cypriotische koffie. Het is gewoon hetzelfde hoor, alleen de naam…

Wil je in het Turkse deel met vakantie, dat kan, maar dan moet je via Turkije vliegen (een tussenstop dus in Alanya of Antalya), er is maar één land ter wereld dat de Turkse Republiek Noord Cyprus erkent, geen enkel ander land vliegt er naar toe. En heb je eenmaal je keuze gemaakt (let wel: dat is ook een beetje een politieke keuze!) dan kun je als toerist wel een dag in het andere deel gaan kijken, maar niet met een huurauto en niet overnachten. Er bestaan alleen toeristenvisa voor één dag. Dus: lopend over de grens in Lefkosia (Nicosia), een stad met een muur zoals wij die van Berlijn nog kennen! of met een groepsexcursie per bus naar bijvoorbeeld Famagusta.

Het Turkse en Griekse eten verschilt verder niet zo heel veel.

kleftiko
kleftiko, zo mals dat je het bot er gewoon uit kunt tillen

En dan als laatste nog over de mezze.
In tegenstelling tot tapas – waar je zelf een selectie van de kaart besteld – wordt mezze gewoon op tafel gebracht… alles! En in toeristische restaurants in een rap tempo! Toen ik eens vroeg hoe zij dat zelf konden verstouwen, was het antwoord: ja, maar wij blijven rustig tot drie uur ’s nachts zitten. Dan snap ik het! Als je zoveel tijd hebt, lukt het best al die gangen te verwerken.
Dus vraag direct om niet te snel uit te serveren, geef aan dat je de hele avond de tijd hebt.
En geniet!Van humus, tzaziki, auberginespread, boerensalade, (pita)brood, moussaka, gegrilde worstjes en gehaktballetjes, haloumi en lountza, kleftiko… en vergeet het dessert niet. Ik zou die dag laat ontbijten en de lunch overslaan.

De lunch is er trouwens ook niet mis! Een tosti bestaan uit drie boterhammen op elkaar en wordt met friet geserveerd! De meeste lunchgerechten zijn al complete maaltijden. Echte snacks kennen ze er niet.

Voor wie nog op vakantie moet: veel plezier & veel mooi weer.
Een voor wie toevallig ook naar Cyprus gaat, ik hoop dat je wat aan bovenstaande tips hebt.

 

gebakken inktvis
gebakken inktvis
lokale specialiteiten
lokale specialiteiten, van olijven tot zoet snoep…
romantisch
romantisch tafelen aan zee
lunch
tosti haloumi & lounza met friet, een hele hap!
Atrion lunchrestaurant
Atrion lunchrestaurant
Advertenties

Gepubliceerd door

adavanderlindenculiblog

Liefhebber van lekker eten en koken (uit en/of thuis)

2 gedachten over “Vakantieperikelen”

  1. Je hebt geen ‘toeristen visum’ nodig als je Grieks Cyprus in wilt. Het is verdomme de EU, je hebt helemaal geen visum nodig! Je bent vrij heen en weer te reizen en te overnachten zo lang je wilt, als ze je beletten moet je contact opnemen met de ambassade.

    1. San,
      het is wel een culinaire blog, geen geschiedenis… en hoewel je in de meeste gevallen gelijk hebt (Cyprus hoort indeed bij de EU), ligt het tussen Griekenland & Turkije iets gecompliceerder… Google maar eens op “Cypyus” & “greenline”. Vergelijk het met een reis naar Oost Duitsland, toen de Muur er nog stond… De enige overeenkomst die ik heb kunnen ontdekken tussen Grieken & Turken is dat ze het geld van de toeristen graag willen hebben, vandaar de versoepelde regels.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s