Klassiekertje… ;-) Ceasar salad

Lekker als voorgerecht, maar ook als hoofdgerecht op een warme, zomerse dag… dan wil je meestal niet zo lang in de keuken staat en niet zo ‘zwaar’ tafelen, salades zijn dan ideaal. Brood & wijn erbij, en lekker lang op het terras, in de tuin, op de camping, op de boot of op het balkon blijven zitten.

Verwarm de oven voor op 180°C en snijd een klein stokbrood in 15 dunne sneetjes, bestrijk ze aan beide kanten met olijfolie.
Bak ze 10-15 minuten tot ze goudbruin zijn.
Laat iets afkoelen en wrijf met de snijkant van een teentje knoflook over beide zijden en breek het in grove stukken (of snij er blokjes van).

gebakken bacon
gebakken bacon

Gril een paar plakjes bacon tot ze krokant zijn, laat afkoelen op keukenpapier en breek in grove stukken.

 

krop sla
krop sla

Scheur 1 of 2 kroppen bindsla in stukken en doe in een grote schaal. Voeg de bacon, een half klein blikje ansjovisfilets (in de lengte gehalveerd), de croutons en ongeveer een ons geschaafde Parmezaanse kaas toe.

Doe voor de dressing 1 eidooier, 2 teentjes geperste knoflook, 2 theelepels mosterd, nog 2 ansjovisfilets, 2 eetlepels wittewijnazijn en een eetlepel worcestersaus in de keukenmachine.
Voeg zout (niet te veel vanwege de ansjovis!!) en peper naar smaak toe en meng alles tot een glad geheel, voeg dan onder langzaam draaien in een dunne straal genoeg olie toe voor een dikke, romige dressing.
Druppel de dressing over de salade en schep alles voorzichtig om.
Bestrooi de salade met de krullen Parmezaanse kaas.

 

 

Dit recept ‘Klassieke Caesar salade’ is afkomstig uit het kookboek… Kookboek Voorgerechten van diverse auteurs   Voorgerechten

In dit boek vind je het ideale voorgerecht, of je nu een soep of een salade wilt serveren, een pastagerecht of een hartige taart…

Het verhaal gaat dat de salade is ‘uitgevonden’ door een in Mexico wonende Italiaan. Het zou dan  dus een Italiaanse salade zijn, en niet Amerikaans zoals je tegenwoordig vaak leest. De waarheid ligt – zoals zo vaak – in het midden: De Ceasar salad is bedacht door Cesare Cardini, een Amerikaan van Italiaanse afkomst, woonachtig te San Diego waar hij een restaurant runde. Tijdens de Drooglegging runde hij tevens een restaurant pal over de grens in Tijuana. Na afloop van de Drooglegging was de focus weer onverdeeld op Amerika, toen in het bijzonder op de marketing van de ‘Caesar salad dressing’…

Gepubliceerd door

adavanderlindenculiblog

Liefhebber van lekker eten en koken (uit en/of thuis)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s