Toetjes met fruit

Fruit is op het moment volop te koop, dus…

appelboom
appelboom

Appeltjespudding
Ik ben niet zo’n puddingkoker, gebruik soms pakjes Dr.Oetker kookpudding.
Dat geeft in elk geval het gevoel dat je er zelf nog wat aan doet: melk koken, papje maken, roeren, nog even koken.
Maar dan de smaakjes: ik gebruik standaard neutrale roompudding en voeg daar dan zelf e.e.a. aan toe.
Bijvoorbeeld verkruimelde bitterkoekjes, rum rozijnen e.d.
Trouwens die rozijnen moet je een avond tevoren in de rum zetten om te weken, als je dat vergeten bent, gaat ’t met boerenjongens (rozijnen op brandewijn) ook heel goed.
En laatst bedacht ik het volgende: gedroogde appeltjes en Apfelkorn.
De hoeveelheid vocht voor zo’n pakje puddingpoeder moet 1/2 liter zijn, dus eerst een flinke scheur Apfelkorn in de maatbeker en dat aangevuld met melk.
Nou, het stond nog niet op het vuur, of het kon de gootsteen al in…  :-(
Het appeldrankje was te zuur en de boel ging schiften.
Maar er was nog melk over, dus een tweede poging. Nu eerst de pudding gekookt, appelstukjes erdoor en toen het lobbig was, toch een klein scheutje Apfelkorn: prima puddinkje geworden!

Trouwens, gedroogde appeltjes maak je makkelijk zelf (mits je er de tijd voor hebt): schil een paar stevige appels, snijd er plakken van, verwijder de klokhuizen en leg ze naast elkaar op een rooster. Zet de oven op 100 graden en wacht een paar uur, tijd is afhankelijk van de hoeveelheid vocht in de appels, dus regelmatig even controleren.

Rote Grütze of Rodgröd
’t Is mooi weer, een feest om bij de groenteboer in de winkel te staan. Alleen de geuren en kleuren al! Vaak ben ik dan geneigd veel te veel te kopen, alles wat er lekker uitziet. Maar gelukkig hebben we daar een vriezer voor.
Een doos aardbeien, of twee; een doos aalbessen; twee doosjes frambozen.
Sommigen doen er ook zwarte bessen, bosbessen of bramen bij. Maar dat is de mooie rode kleur weg, dan wordt het resultaat – vind ik – veel te donker van kleur. Bereiding is simpel, al ’t fruit schoonmaken en pureren met een beetje suiker naar smaak. Lekker over (room)ijs of in de yoghurt.
Ik heb het fruit deze keer allemaal in de (smalle, hoge) aspergepan gedaan, die in de gootsteen gezet, voor een prettige werkhoogte en er de staafmixer op gezet. Zie hier het resultaat. Eentje voor vanavond en de rest de vriezer in.

Rote Grütze
Rote Grütze

Gepubliceerd door

adavanderlindenculiblog

Liefhebber van lekker eten en koken (uit en/of thuis)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s