een heleboel zoetigheid…

desserts, koekjes, taart…

taart, taart
taart, taart
en nog meer taart
en nog meer taart

Pannenkoeken bakken
200 gram bloem, 2 eieren en 1/2 liter melk. Snufje zout erbij. Is voldoende voor 6-8 stuks (afhankelijk van de dikte, uiteraard). Plakjes ontbijtspek meebakken. Of kaas, dan doe je eerst een beetje beslag in de pan, dan de kaas erop en dan weer een dun laagje beslag. Zo kan de kaas niet aan de koekenpan gaan plakken. Oh ja, en de stroop natuurlijk niet vergeten  ;-)
In veel pannenkoekenrestaurants lijkt het soms meer om de lengte van de kaart te gaan, dan om de kwaliteit van de ingrediënten, je kunt het zo gek niet bedenken, elke combinatie lijkt mogelijk. Wat ik wel een keer in een restaurant gegeten heb, en thuis onmiddellijk zelf uitgeprobeerd is de volgende combinatie:
Spinazie (vers is natuurlijk het best, maar een paar blokjes uit de diepvries ontdooien is wel zo makkelijk – dat is het voordeel van die deelblokjes), feta en gehakte walnoten op een pannenkoek.
Ik doe altijd veel dingen “uit de losse pols” maar voor pannenkoeken pak ik altijd een recept… ooit deed ik wat bloem en melk en eieren in een schaal, oh beetje te dun –> bloem erbij –> oh nu te dik –> melk erbij… en daar kun je heel lang mee doorgaan en dan heb je pannenkoeken voor een weeshuis  :-(

Eenvoudige koekjes
200 gram bloem, 150 gram boter en 100 gram suiker. Door de helft van ’t deeg wat cacao kneden en tweekleurenkoekjes vormen. 20 minuten op 150 graden bakken.

Appeltaart
’t meest gebakken, maar misschien ook wel ’t meest mislukt, ook bij mij wel eens…
Belangrijk is dat de bodem en zijkant niet te dik zijn en dat je lekkere appels gebruikt. Als de appels te zacht zijn, zoals moesappelen (die kapot koken) wordt de bodem ook zacht en bakt niet goed meer.
Je kunt over de bodem bedekken met een laagje custard, of spijs. Als het niet om de smaak gaat, kan het ook gewoon met bloem of paneermeel.
Verdere vulling, behalve de appels: geweekte tutti frutti, grof gehakte noten, dadels, vijgen, sucade, citroenrasp…
Een goeie site met heel veel recepten: http://appeltaarten.web-log.nl/

Kokoskoekjes
Een experimentje… Als achterop de zak (van de supermarkt) staat dat er 30% kokos in zit en verder suiker, meel, roomboter en eieren, dan bereken ik het volgende: uitgaande van 100 gram kokos (= 30%), totaal wordt het dan dus 300 gram, die overige 200 gram te verdelen over de overige vier ingrediënten. Ik heb het volgende geprobeerd: 50 gram suiker, 60 gram bloem, een ei weegt ook zo’n 60 gram en een flinke kluit boter, snufje zout niet vergeten.
Bakken? 20 minuten op 180-190 graden tot ze mooi bruin zien aan de bovenkant
Kokosmakronen noemde ik ze, maar makronen zijn echter koekjes waar geen bloem in zit, die met stijf geslagen eiwit worden gemaakt. Ouweltje eronder, je kent ze wel.
Deze koekjes zijn anders, maar zeker zo lekker:

Tiramisu
Wat je in de winkel als zodanig koopt, lijkt er (meestal) in de verste verte niet op. En ’t is zo makkelijk zelf te maken.
Ik vind het zelf lekker als de boudoirs (lange vingers) nog een beetje knisperig zijn. Ga als volgt te werk:
Van te voren maak je de “vla”. Roer 2 eidooiers met 100 gram suiker glad en romig, voeg daar 250 gram mascarpone aan toe. Dat gaat best in een grote schaal met een stevige garde. In de tussentijd sla je de 2 eiwitten stijf in de keukenmachine. Dat is met de hand een veel grotere klus, en wil je beide in de keukenmachine doen, dan moet je hem tussentijds (vet & eiwit stijf slaan gaan niet samen!!) heel goed schoonmaken. Spatel de geslagen eiwitten door het mengsel tot je een luchtige gladde substantie hebt. Afsluiten en in de koelkast wegzetten.
Zet een kopje espresso en laat afkoelen.
Zo… nu zit het diner erop en ga je het dessert verzorgen.
Leg per persoon 3-4 lange vingers (liefst de Italiaanse, die zijn wat groter en steviger) in een diep bord. Giet daar wat espresso, amaretto of een mengsel van beide over. De vla erover verdelen. Garneren met wat cacao, strooien door een theezeefje is het makkelijkst om netjes te verdelen.
Voordeel ook van deze werkwijze is dat je voor ieder een apart bordje maakt en dus rekening kunt houden met wie geen koffie of alcohol lust of wil hebben.
Garneren met slagroom kan, maar ’t is zo al een behoorlijk machtig toetje.
Alles kan voorbereid en het dessert staat fris en bros in no time op tafel.

Tutti frutti pudding
Een ouderwets toetje, waarvoor ik het idee heb uit een foldertje uit de jaren ’60. De tutti frutti (gedroogde appeltjes, peertjes, pruimen en abrikozen) eerst wat kleiner snijden – dat maakt de pudding makkelijker te verdelen. Koken in witte wijn (en/of sinaasappelsap) tot de tutti frutti gaar is. Gelatineblaadjes of -poeder, of agar agar erbij volgens de gebruiksaanwijzing op het zakje. Laten stollen in een mooie puddingvorm, storten, garneren en smullen maar. Moet wel gegarneerd worden met bijvoorbeeld amandelsnippers en slagroom. Zo puur is de pudding een beetje “flauwig” van smaak. Zorg wel dat je na de maaltijd hier nog een gaatje voor over hebt, is tamelijk machtig, maar ik vind hem erg lekker!

bitterkoekjesvla/-pudding
Makkelijk zelf te maken: breek de bitterkoekjes in stukjes en week ze in een glaasje (noten)likeur, bijv. amaretto of frangelico. Kook van melk, suiker, vanille-essence en maizena of custard een vla volgens de gebruiksaanwijzing achter op het pak. Of pudding natuurlijk, wat je het lekkerst vindt. Als je gasten hebt, is een uit een mooie vorm gestorte pudding, natuurlijk feestelijker, dan een schaal vla. Houdt wat koekjes achter voor de garnering. Verhouding: circa 100 gram koekjes per 1/2 liter melk, rest volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking van de maizena of custard.

Gepubliceerd door

adavanderlindenculiblog

Liefhebber van lekker eten en koken (uit en/of thuis)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s