wereldaardappeldag

Ik wist niet goed wat ik mij erbij moest voorstellen… wereldaardappeldag… gister bij kwekerij & theedrinkerij Noordwijk Buiten.

Eerst vandaag maar eens googlen op ‘wereldaardappeldag’ en wat blijkt: alle 10 [!] links die deze zoekterm oplevert gaan over Noordwijk Buiten, van hun eigen site tot de lokale omroep. Ik krijg dus de indruk dat gistermiddag Noordwijk Buiten de hele wereld was. Link naar de site van Noordwijk Buiten
Overigens hadden ze wel een wereldassortiment! Nederlandse, Franse tot Zuid-Amerikaanse knollen.
Een een kweker & topkok uit (het veel culinairdere) België: Wim Maes.
Leuke zaak ook, een grote kas, nu – in november – met open haard, maar ik denk dat het er ’s zomers op het terras ook goed toeven is. Koffie of thee met koek of een kop soep. Deze keer aardperensoep, lekker pittig en vegetarisch.

crosnes
crosnes

Crosnes, van oorsprong Japans, (de naam komt van de eerste importeur in Europa, een man uit het Franse plaatsje Crosne) ziet er een beetje uit als garnalen, frisse artisjokachtige smaak, kan goed gefrituurd worden.

ullucus
ullucus

De ullucus is een knol met veel vocht, niet geschikt om te bakken of te frituren, kort koken of wokken gaat beter. Hij komt uit de Andes en is daar naast de aardappel het meest gegeten knolgewas. De knollen kunnen wit, groen, geel, oranje, paars of rood zijn en zijn 5-6 cm diameter. Het blad is eetbaar, als spinazie, maar dat zet er bij mijn exemplaren niet meer aan.
Een recept hiermee:
Een salade van een kop tuinbonen, anderhalf keer zoveel in plakken gesneden en 10 minuten gekookte ullucus, 1 wortel fijngesneden, een halve ui idem en een dressing van 2 eetlepels zonnebloemolie en het sap van een citroen, peper & zout.

De meeste van deze knollen kun je trouwens – als je een tuin hebt & dat leuk vindt – in Nederland gewoon in de koude grond kweken.

het resultaat, een combi van de knollen
het resultaat, een combi van de knollen
recept aardperensoep
recept aardperensoep
Wim Maes aan het werk
Wim Maes aan het werk
de kwekerij
de kwekerij
pompoenen
pompoenen
wereldaardappeldag
wereldaardappeldag
Advertenties

Gepubliceerd door

adavanderlindenculiblog

Liefhebber van lekker eten en koken (uit en/of thuis)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s