Lekkere broodjes voor een uitgebreide lunch

Laatst moest ik een lunch verzorgen voor een behoorlijk grote groep, aan tafel was niet mogelijk. Buffetje dus, maar ’t moest niet te gek worden.
Tja… wat doe je dan? Ik wilde iets leukers dat gewoon een schaal met zachte witte & bruine bolletjes of pistoletjes.En wat dacht je dan van de volgende variaties:

In een grote koekenpan een omelet bakken van dezelfde afmeting als een pide, het brood overdwars doorsnijden, afgekoelde omelet ertussen, peper&zout, garneren met sla & tomaat en in (taart-)punten snijden.

Wraps, altijd handig en makkelijk, je koopt ze kant-en-klaar en er zijn legio vullingen mogelijk:
– besmeren met verse (kruiden)kaas, gerookte zalm en een partje ei erop, en rollen maar
– of gerookte kip, mayonaise & tomaat
– voor een vegetarische variant avocadocrème en rauwkost
– nog een vegetarische: besmeren met pesto, plakken mozzarella en tomaat.

Wat bij ons een broodje gezond heet – en ik schrijf gezond expres cursief, want gezond is het allerminst! – is een broodje belegd met kaas, ham, ei, mayonaise en rauwkost (veel calorieën dus en veel zout!), wordt in België een SMOS genoemd, met ongeveer hetzelfde beleg (alleen is de mayonaise er veel lekkerder…), maar heeft dan niet zo’n misleidende naam  ;-)

broodje "gezond" of smos
broodje “gezond” of smos

De toevoeging Hawaï betekent meest dat er ananas tussen je broodje zit, da’s mijn ding niet zo en zal ik dus ook niet snel maken.

Met filet Americain – bij onze Zuiderburen “preparé” genaamd – maak je een broodje Martino: gesnipperde ui, augurk, mosterd, ketchup, tabasco en worcestersaus. Wel lekker, maar niet zo geschikt om met al die sausen van te voren te maken.
Da’s trouwens iets waar je sowieso rekening mee moet houden, dat je brood niet klef wordt van de vochtigere ingrediënten!

Tussen een stuk stokbrood:
– gegrilde rode paprika (zelf grillen of uit een pot) en feta
– salades die je eenvoudig zelf maakt: eiersalade, tonijnsalade, zalmsalade (met eventueel de vis uit een blikje, is-ie nog steeds lekkerder te maken dan een K&K bakje)
– roquefort & peer, een klassieke combi, kan natuurlijk ook met elke andere blauwschimmelkaas
– broodje besmeren met mosterd en een ouderwetse zelfgemaakte gehaktbal in plakjes

Sandwiches, zoals bij een high tea kunnen natuurlijk ook, sneetjes wit casinobrood zonder korst, belegd met zalm, komkommer, paté…

Zoete broodjes? Je zou kunnen denken aan een schaal muffins, brownies, kleine krentenbollen, plakjes suikerbrood

Wat drink je erbij? Afhankelijk van de gelegenheid: koffie/thee, melk of jus d’orange als er daarna nog gewerkt moet worden. Eventueel wel een glas prosecco bij binnenkomst, en als er niet meer gewerkt hoeft te worden natuurlijk een goed glas wijn, rood of wit naar keuze.

Een natuurlijk een goed gevulde fruitmand niet vergeten.

Denk ook aan voldoende serviesgoed, uit de hand eten vraagt wel om bordjes en voldoende servetten!

hightea
hightea

En… het gaat niet alleen om het beleg, lekker is heel belangrijk, maar “het oog wil ook wat” let er dus op hoe je de plakjes beleg tussen een broodje legt en gebruik voldoende garnering: krullende slabladeren, plakjes tomaat, ei, komkommer, tuinkers, toefje mayonaise of tomatenketchup.
Een laatste tip: hou er rekening mee dat de broodjes uit de hand gegeten moeten kunnen worden, maak ze dus ook weer niet té dik.

opgerolde plakjes beleg
opgerolde plakjes beleg

 

 

Gepubliceerd door

adavanderlindenculiblog

Liefhebber van lekker eten en koken (uit en/of thuis)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s