Zoet & zuur

Tegenwoordig is alles wat we eten zoet, je wilt niet weten waar allemaal suiker in zit… tot de mayonaise toe.
Moedermelk, daar schijnt het mee te beginnen, die is zoeter dan de koeienmelk de wij kennen. Maar zodra een kind van de borst af is, zou het moeten leren minder zoet te eten.

Vroeger aten we veel zuurder, suiker was hartstikke duur!

Ik las ooit een recept voor sla uit het begin van de 20ste eeuw: neem per persoon 5 kroppen [!] sla, daar ging dan zoveel azijn op, dat de sla vervolgens waarschijnlijk helemaal weggesmolten was en je dus wel 5 kroppen nodig had om een maaltje over te houden.
Daar werd vervolgens een beetje olie aan toegevoegd, en dan… waar je mond dan helemaal van samentrekt – een ‘zure bek’ zogezegd ;-) Maak op smaak af met citroensap!
Nu, zó zuur hoeft het voor mij ook niet, hoor!

Ik weet niet meer waar ik dat recept las, maar voor wie geïnteresseerd is in de keuken van 100 jaar geleden, is dit een leuk boek (zie foto), ’t zou best daaruit geweest kunnen zijn.

Het Kookboek van de Eeuw
Het Kookboek van de Eeuw

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sla of salade is wel lekker op een warme zomerdag, verfrissend en makkelijk te maken. Wie wil nu in de keuken staan, boven de hele pannen als het buiten zwembad- of barbecueweer is?
Gemengde slabladeren of een krop als basis. Zo heb je snel iets gezonds op tafel, zonder uren in de keuken te staan.
Mooie combinatie zijn:
– aardbeien, avocado en gerookte kip, garneren met grof gehakte pecannoten
– mozzarella, tomaat en basilicum (caprese), kan op zoveel manieren geserveerd worden
– verse geitenkaasbolletjes (alternatief feta) met gegrilde paprika en verse kruiden
– bospeen en radijs, met grof gehakte noten er over gestrooid, lekker bij een gebakken visje bijvoorbeeld
Maak er een passende dressing bij, daar schreef ik ooit al een keer een blog over.

salade met geitenkaas
salade met geitenkaas

 

salade met aardbeien en avocado
salade met aardbeien en avocado

 

salade met wortel en radijs
salade met wortel en radijs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je ziet tegenwoordig in de supermarkt veel kleine groenten: minitomaatjes in rood, geel, oranje en groen, minikomkommers en minipaprika’s.
Handig als je voor 2 personen een gemengde salade wil maken, je neemt precies wat je nodig hebt en houd niks over.

het schap met kleine groenten
het schap met kleine groenten in de supermarkt

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik combineer salade trouwens graag met een hartige taart, ook makkelijk en snel klaar. Daarover de volgende keer meer.

————————-

TER INFO
Gemiddeld eet een Nederlander 65 gram suiker per dag, dit is 24 kilogram per jaar.
Mannen gebruiken meer suiker dan vrouwen, kinderen consumeren meer suiker dan volwassenen.
Het gaat hier om zowel de toegevoegde suiker als de van nature aanwezige suiker in bijvoorbeeld fruit en groente.
Ter verduidelijking:
Mannen                vanaf 19 jaar       52-67 gram per dag
Vrouwen              vanaf 19               45-55
Jongens                                7 tot 18               84-85
Meisjes                 7 tot 18               70-82
van de site www.suikerinfo.nl van kenniscentrum suiker & voeding

 

Gepubliceerd door

adavanderlindenculiblog

Liefhebber van lekker eten en koken (uit en/of thuis)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s