salade Niçoise

De hartige taart moet nog even wachten…

Het afgelopen weekend weer eens een salade Niçoise gemaakt, altijd makkelijk voor te bereiden en dan snel te maken, zodat je bij je gasten kunt blijven zitten.

Van te voren:
– een paar aardappelen schillen, koken en af laten koelen, in plakjes klaarzetten
– een flinke handvol sperciebonen idem, afhalen & eenmaal breken, koken, af laten koelen en wegzetten
– eieren, ½ tot 1 per persoon, hardkoken
– tomaten, ook ½ tot 1 per persoon, afhankelijk van de grootte, ontvellen en in kwarten snijden
– krop sla, de buitenste bladen wegdoen, een paar mooie gebruiken voor het opmaken
– een ui in dunne ringen snijden
– verse tonijn, grillen of bakken en koud laten worden, in stukjes breken en koel wegzetten
– platte peterselie (voor de garnering) fijnhakken en koel wegzetten

Mayonaise, eventueel zelf maken, anders uit een pot.
Doe er bijvoorbeeld eens wat fijngesneden dragon doorheen, vind ik erg lekker.

Oh ja, als je voorgebakken (stok)brood hebt, bak dat bijtijds af, ook dat moet de tijd hebben om af te koelen.
Alleen de (gezouten) boter, die moet je niet vergeten tijdig uit de koelkast te halen.

Zet alles klaar in de keuken: je grootste serveerschaal, broodmand & boterschaaltje.
Dek de tafel, vergeet de wijn(glazen) niet.

Als het tijd is om te gaan eten:
– doe de slabladeren op de schaal & leg de tonijnstukjes in het midden
– eromheen: de aardappelplakjes, spercieboontjes, eieren in plakjes, tomatenparten, uienringen en zwarte olijven
– giet de saus over de tonijn & garneer met fijngehakte peterselie.

Ga aan tafel zitten & geniet.

vorige keer vergeten foto te maken  ;-(
zelf vergeten een foto te maken ;-(

 

 

 

 

 

 

 

nu een foto van één van de gasten ;-)
wel een foto van één van de gasten ;-)

 

 

 

 

 

 

Nog wat opmerkingen:
Waarom heet dit salade Niçoise? Als je de gastronomische Larousse leest, staat “Niçoise” voor een garnering van tomaat & knoflook, wordt er wel veel vis gegeten, maar hoor je er niet van tonijn, hoewel die wel in de Middellandse Zee voorkomt…
Ik zag een recept waar ze stelden, dat je de tonijn best kunt vervangen door andere vissoorten, zoals zalm. Ben ik het niet mee eens, heeft een heel andere smaak – maar ja, die verschillen nu eenmaal ;-) Zalm is veel vetter, dan zou ik het serveren met bijvoorbeeld kappertjes, of iets anders zuurders.
En het geen salade Niçoise noemen.
In andere recepten lees ik weer dat er ansjovis bij hoort, lijkt mij in combinatie met de olijven wel erg zout worden. Als je dat doet, zou ik bij de aardappelen, sperciebonen en vis geen zout doen. De eieren compenseren dan ook wel weer een beetje.
En welke olijven? Dat móeten die uit Nice e.o. zijn! Kleine zwarte olijven.

De saus kan ook een knoflooksaus zijn, liefst ook wel weer zelfgemaakt, war zuurder dan die uit een potje (zie ook mijn vorige blog).
En gelukkig: HET ENIGE ECHTE RECEPT BESTAAT NIET !!

Dus varieer erop los, laat weg waar je niet van houdt en voeg toe wat je lekker vindt.

Gepubliceerd door

adavanderlindenculiblog

Liefhebber van lekker eten en koken (uit en/of thuis)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s