Sucade

Tja, wat is dat eigenlijk? We kennen het allemaal wel, die kleine groene blokjes in gevulde oliebollen of in goed krentenbrood…
Cederappel, had ik wel eens gehoord en  er verder niet bij stilgestaan.
Nu kreeg ik afgelopen zomer (ja, dat kan ik nu zeggen, gister is de herfst officieel begonnen) een fles “Acqua di Cedro”, door m’n zus meegebracht uit Italië, was haar goed bevallen, lijkt op Limoncello, maar toch anders, en ze dacht dat ik dat ook wel zou lusten. Wat idd zo was!
Dan zie je het plaatje op de fles en gaan je gedachten: cedro –> cerderappel –> geen appel, maar citrus… En nu maar eens goed uitzoeken wat het is!

acqua di cedro
acqua di cedro

Sukade = de gekonfijte schil van de vrucht van de sukadeboom, wordt ook wel cederappel of -citroen genoemd. Het is dus inderdaad een citrusvrucht. Dit plaatje komt uit de Wikipedia en laat duidelijk zien dat het meer schil dan iets anders is. Die schil is trouwens minder bitter dan sinaasappel.

sukadevrucht
sukadevrucht

Overigens: sukadelapjes zijn runderlapjes van de schouder met een harde rand bindweefsel, ook lekker, maar dat heeft hier dus helemaal niets mee te maken  ;-)

En wil je echte Groninger koek maken, dan is sukade onontbeerlijk! Dat, plus roggemeel, plus een geheim kruidenmengsel, maakt Groninger koek bijzonder. Varianten met rozijnen, krenten of noten zijn niet origineel.

En dat drankje, ja logisch dat het op limoncello lijkt, zo weten we nu.

Advertenties

Gepubliceerd door

adavanderlindenculiblog

Liefhebber van lekker eten en koken (uit en/of thuis)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s