Hartige taart

…had ik al een tijdje geleden beloofd, maar ja, er komen altijd weer andere zaken tussendoor.

Plaattaart vind ik altijd makkelijk, gewoon met bladerdeeg. In veel recepten lees je dat je de plakjes naast elkaar moet leggen, maar het werkt beter als je ze stapelt en opnieuw uitrolt.
Ga uit van 2-3 plakjes per persoon, laat ontdooien en leg op elkaar – zonder de plastiekjes ertussen ;-) doe een beetje bloem op je werkblad en op de deegrol en rol het in de vorm van de bakvorm die je gaat gebruiken.

TIP: hoe dunner de vulling, hoe hogere opstaande rand. Met alleen ‘droge’ ingrediënten kun je het bladerdeeg gewoon op de bakplaat of het rooster leggen.
Gebruik altijd bakpapier, laat zo makkelijk los.

Bladerdeeg… de Frans naam is duidelijker: millefeuilles (= 1.000 blaadjes, ook duizendblad, maar da’s een plantje; of pâte feuilletée). Zo wordt het dus ook gemaakt: uitrollen, dubbelvouwen, uitrollen, dubbelvouwen en dat 1.000x!
Je kunt dat dus rustig nog een keer herhalen, ook als het uit de diepvries komt.
Of helemaal zelf maken als je zin en héél veel tijd hebt!
(Even een zijsprongetje: croissants worden op dezelfde manier gemaakt, maar dan gaat er tussen elke laag voor het dubbelvouwen een lagje boter!)
Wat je dus nooit moet doen met bladerdeeg: gaan kneden, want dan rotzooi je met de laagjes! Hou het plat!

En dan de vulling:
– paddenstoelen, liefst eerst gestoofd*, dan drogen ze niet meer uit en geven niet teveel vocht af
– groenten, zoals paprika, ui, prei, tomaten
– vlees of vleeswaar, uitgebakken spek, ham, worst in blokjes, of wat je maar voorhanden hebt
– kaas, mag uiteraard niet ontbreken! alle soorten en kleuren zijn geschikt!

Is de vulling wat dun, dan kun je er een geklopt ei door mengen, zoals bij onderstaande variant met ½ tomaatjes: een klein pakje Boursin met 2 eieren, een fijngehakt sjalotje en peper & zout.
Door cherrytomaatjes gehalveerd, met de open kant naar boven te leggen, drogen ze een beetje uit en geven niet te veel vocht af aan de taart.
De kaastaart is met ham, prei en roodschimmelkaas.

*stoven: smelt wat boter, voeg de paddenstoelen toe en een scheut bouillon, peper & zout en laat langzaam in een gesloten pan gaar worden. Goed afgieten en dan geschikt voor vulling van een hartige taart of pizza.

Oh ja, om de maaltijd te completeren serveer je er een natuurlijk een frisse salade bij, alle tijd om te maken als de taart in de oven staat…

champignonflapjes
champignonflapjes
groententaartje met geitenkaas
groententaartje met geitenkaas
hartige kaastaart
hartige kaastaart
plaattaart met boursin
plaattaart met boursin

Gepubliceerd door

adavanderlindenculiblog

Liefhebber van lekker eten en koken (uit en/of thuis)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s