Bruschetta, tapas, pintxo…

Wat is de overeenkomst tussen bruschetta’s & pintxo en wat is het verschil tussen pintxo & tapas?
En wat doe je met stokbrood dat je overhoudt?

Wel om het overhouden van stokbrood te voorkómen, doe ik vaak – als het voor 2 personen is – een hard broodje of petit pain, kun je ook prima in plakjes snijden  ;-)  en dat gaat meestal wel op.
Stokbrood dat overblijft, kun je in dunne gelijkmatige plakjes snijden (de kontjes mogen dan wel weg) die je invriest. Daarmee maak je snel bruschetta’s – ontdooien is niet eens nodig – gewoon lekker beleggen met olijfolie, tomaten, kruiden, knoflook en kaas en/of wat je verder lekker vindt… even onder grill en klaar-is-kees.

Pintxo (Baskisch) of pincho (Spaans) is een snack typisch voor het Baskenland en noord Spanje. Een plakje stokbrood met beleg… klinkt simpel, kan van alles zijn: vlees, vis, groente of een combinatie hiervan, warm of koud.
Pincho betekent spijker en verwijst naar de cocktailprikker waarmee het beleg op het brood wordt vastgezet.
Het gaat de Spanjaarden om simpelheid, eenvoud en versheid van het eten, niet de complexiteit of veelheid van producten in 1 gerecht.

Ik kende het in elk geval niet toen wij laatst met vakantie in Barcelona waren en dit voor een lunch aten. Eén ding wist ik zeker: hier wil ik een keer terugkomen voor een diner! Je bestelt en een stuk of 3 tegelijk, eerst de koude en daarna de warme. Krijg je elke keer een vers bordje. Het wordt een heerlijk rommeltje aan tafel, want als jij en je partner dezelfde bestellen, komen er 2 op 1 bordje… even schuiven dus.

Tapas is ook een aperatiefhapje, waar we tegenwoordig een maaltijd van gemaakt hebben, net als de pintxo, maar dan niet persé op een sneetje brood.

pincho met bacon & roerei
pincho met bacon & roerei
Ons restaurant Txapela op de Plaça de Catalunya
Ons restaurant Txapela op de Plaça de Catalunya
ook de desserts in kleine porties
ook de desserts in kleine porties
de andere helft van de kaart
de andere helft van de kaart
de kaart met plaatjes op je placemat
de kaart met plaatjes op je placemat
een garnalen- en een kaaskroketje
een garnalen- en een kaaskroketje
biefstuk met blauwe kaassaus
biefstuk met blauwe kaassaus
met groene asperges
met groene asperges

Gepubliceerd door

adavanderlindenculiblog

Liefhebber van lekker eten en koken (uit en/of thuis)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s