Wat is de overeenkomst tussen een lekkerbekje en een schnitzel?

Wel… eerst het verschil: in de ene zit vlees en komt van de slager en in de andere zit vis en komt van de visboer  ;-)

En nu, wat is de overeenkomst? Een veel te dikke paneer- dan wel beslaglaag. Jammer! en soms ook nog specerijen die ik niet zo lekker vind.

En dat is – in beide gevallen – zoveel makkelijker en best wel snel zelf ook te maken, lekker dun & luchtig, toch krokant en met precies die specerijen en hoeveelheid zout die jij lekker vindt!

  1. een schnitzel: sla varkens- of kalfslapjes of kipfilet plat (of vraag de slager dat dan nog wel te doen). Klop een ei los in een diep bord. Strooi paneermeel in een ander diep bord en roer daar zout en specerijen naar smaak doorheen. Zorg dat een grote koekenpan met olie of boter heet op het vuur klaar staat. Haal de lapjes eerst door het ei en dan door de paneer en laat ze direct in de pan glijden. Het dungeslagen vlees is snel gaar, bakken duurt niet meer dan 6-8 minuten, halverwege omdraaien.
    Lekker met sla en frites. Of sperciebonen en gebakken aardappelen.
    Door de paneerlaag komen er geen vleessappen in de boter/olie, het enige nadeel is dat je er dus geen lekkere jus van hebt, het vet = en blijft ‘vet’.

    schnitzel
    schnitzel

    Een Wiener Schnitzel is van kalfsvlees, wordt geserveerd met een schijfje citroen, tegen het vet, en komt oorspronkelijk uit Italië.
    Een Schnitzel “Wiener Art” is wel varkensvlees. Hoewel veel restauranthouders dat verschil tegenwoordig zelf ook niet meer weten. Verder komen de namen vaak van de sauzen die erbij geserveerd worden: bijvoorbeeld Jäger = met champignons & Zigeuner = met paprika. En een vegetarische variant met tofu i.p.v. vlees.
    Wat ook wel in dit rijtje thuishoort is de Cordon Bleu, gevuld met ham & kaas, en dan gepaneerd.
    En de Holsteiner Schnitzel met een gebakken ei er bovenop, één van mijn favorieten – vraagt wel een goede planning om alles tegelijk klaar te hebben, gaar en nog warm…

  2. een lekkerbekje: vraag de visboer om een dun (staart)stuk van de kabeljauw, of de wat goedkopere heekfilet, die hij er zelf ook voor gebruikt. Neem een ondiepe, brede schaal om het beslag in te maken, een schaal waar je de filets makkelijk door kunt halen, niet te diep dus. Maak het beslag van bloem en water of melk, klop tot er geen klontjes meer in zitten, iets dunner dan pannenkoekenbeslag is prima en doe zout en specerijen door het beslag.
    lekkerbekje
    lekkerbekje

    Verwarm de frituurpan voor op 180 graden, bak de vis circa 5 minuten tot ie goudbruin ziet.
    Serveer met ravigotte- of remouladesaus, salade en frietjes… help! een 2de frituurpan… :-( nou, met gebakken aardappelen dan maar.
    En op dezelfde manier maak je natuurlijk kibbeling! Blokjes vis, beslagje, 180 graden & circa 3 minuten bakken.

Je ziet, ’t werk valt best mee & ’t is een stuk lekkerder! Het kost niet eens zoveel meer tijd, alleen wat extra afwas.

Nog wat tips:
– Bakken in boter of olie, of een combinatie van die twee? Boter geeft meer smaak, olie kan een hogere temperatuur hebben. Ik gebruik dus vaak een combinatie.
– Citroen voor het mooi of met een doel? Citroen ontvet – daarom zit het ook in afwasmiddel. Bij vet eten kan een drupje citroen dus geen kwaad, breekt het vet beter af tijdens de spijsvertering. Maar als je niet van ‘pure’ citroen houdt, een beetje zuur in de sladressing of in de saus helpt ook al.
– Welke specerijen? Natuurlijk je eigen smaak. Soms is kant-en-klaar makkelijk, ik gebruik af en toe zelfs kipkruiden voor de vis. In elk geval peper, eventueel paprikapoeder, knoflookpoeder of nootmuskaat.
– Saus ook zelf maken? Dan moet je even wachten op m’n volgende blog!

Gepubliceerd door

adavanderlindenculiblog

Liefhebber van lekker eten en koken (uit en/of thuis)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s