Remouladesaus

Remoulade(saus) vindt zijn oorsprong in de Franse keuken en wordt gemaakt op basis van mayonaise.  Deze saus wordt vaak verward met ravigottesaus, die oorspronkelijk trouwens ravigote heet.

De ingrediënten voor remoulade zijn mayonaise, mosterd, fijngesneden augurk, kappertjes, diverse tuinkruiden zoals peterselie, dragon en bieslook. Eventueel kun je daar nog aan toevoegen: wat fijngewreven ansjovis of ansjovispasta en fijngehakt hardgekookt ei.
Deze saus wordt traditioneel geserveerd bij gebakken vis, zoals kibbeling of lekkerbekjes –> zie mijn vorige blog!

Ravigote – abusievelijk ook wel “ravigottesaus” genoemd – komt uit de klassieke Franse keuken en wordt gemaakt op basis van vinaigrette. Hieraan worden kappertjes, tuinkruiden en gesnipperde ui toegevoegd. Deze dressing wordt opgediend bij bijvoorbeeld bladslagerechten. Ravigote wordt vaak verward met remoulade(saus).
Er is dan zelfs ook nog een warme variant – speciaal voor bepaalde runder- en kalfsgerechten en gevogelte – deze wordt gemaakt van een basis van kalfsvelouté met een gelijk deel witte wijn en wijnazijn. Hieraan worden dan weer de kappertjes, tuinkruiden en gesnipperde ui toegevoegd.

Zover wat Wikipedia er over zegt (vrij vertaald), de warme variant kende ik ook niet… maar wat er dus in elk geval in hoort te zitten: kappertjes, tuinkruiden en gesnipperde ui.
Heb ik er zelf deze keer ook wat van geleerd…  ;-)

En… even voor alle zekerheid “onderzocht”: als je op Google zoekt bij afbeeldingen op ravigottesaus, wat vind je dan? Ravigotte (in elk geval 1x goed geschreven: ravigote), Zie de plaatjes, of je de fles nu rechtop of op z’n kop zet! En slechts 1x remoulade. En ’t zal mij niet verbazen als de ingrediënten in alle gevallen vrijwel hetzelfde zijn, ze zien er tenminste allemaal uit als saus op mayonaisebasis.

ravigottesaus van AH
ravigottesaus van AH
ravigottesaus van Perfect
ravigottesaus van Perfect
remoulade van Kühne
remoulade van Kühne
ravigottesaus van Calvé
ravigottesaus van Calvé

Advertenties

Gepubliceerd door

adavanderlindenculiblog

Liefhebber van lekker eten en koken (uit en/of thuis)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s