Wat is nou eigenlijk gezond eten?

Ik zag laatste een documentaire op TV over gezond eten op diverse plekken in de wereld. Bij het ene land hoorde je vertellen: de mensen zijn hier zo gezond omdat ze geen rood vlees eten. Bij het volgende land: de mensen zijn hier zo gezond omdat ze alleen maar rood vlees eten! Wie ’t weet mag ’t vertellen!


Wel een paar curiositeiten: bijvoorbeeld Inuit (Eskimo’s in de volksmond) halen hun vitamine C uit walvishuid waar ze op kauwen… nooit verwacht!

lamsvlees slagerij toonbank

Het New Nordic dieet met veel lokale groenten, verse vis en rendiervlees (Scandinavië dus), het Mediterrane dieet met groenten, noten en olijfolie en het Okinawa dieet met weinig vlees, vet en zout (Azië, m.n. Japan) blijken het gezondst te zijn.
Waar het dus op neer komt – als je al deze diëten al wilt geloven – is eten wat je voorouders van oorsprong in die streek ook al aten.

Maar beweging hoort er natuurlijk ook bij, gezond blijven is niet alleen gezond eten. Alleen maar vette vis & olijfolie en niet van je stoel opstaan  :-(   daar wordt je niet gezonder van.

Oh ja, en natuurlijk seizoensgebonden & regionale producten – zie ook de vorige alinea, puur natuur, niet allen omdat dat goed is voor natuur & milieu, maar ook voor jezelf.

Soms zit dik worden gewoon in je genen, oervolken van jagers-verzamelaars zijn van oudsher gewend om – als er eten is – veel te eten & zijn daarnaast gewend aan langere periodes van weinig eten. Wat denk je dat er gebeurt als er elke dag voldoende eten te vinden is… dat eten ze elke dag zoveel ze kunnen en, ja, het laat zich raden, ze worden er niet magerder op en dat komt niet (alleen) door minder beweging omdat ze niet meer hoeven te jagen. Het schijnt ook gewoon zo in hun genen te zitten.

Eten is belangrijk, samen eten en er de tijd voor nemen.
Niet zoals de Nederlander gewend is broodtrommeltje, plastic zakje of in aluminiumfolie verpakte sneetjes brood mee voor tussen de middag.
Maar er de tijd voor nemen en rustig gaan zitten lunchen, een warme lunch, eventueel glaasje wijn of bier erbij en genieten, met vrienden, familie of (tussen de middag) collega’s.
En zeker niet achter je bureau!
En waarom is dat nou gezonder… ik weet het ook niet, zelfs de geleerden zijn het er niet over eens…
Smaakbeleving, verzadiging, waardoor je niet direct erna weer naar een andere snack grijpt.

feestelijk gedekte tafel

Advertenties

Gepubliceerd door

adavanderlindenculiblog

Liefhebber van lekker eten en koken (uit en/of thuis)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s