Specerijenmengsels

Toen ik voor de eerste maal trouwde in 1977 hadden we nog van alles nodig voor het (beginnende) huishouden. Als ik nu terugdenk aan wat we toen kregen… ach na bijna 40 jaar is zowel mijn smaak als het assortiment keukenapparatuur behoorlijk veranderd. Gelukkig!

* het droogrekje van Tomado, want een droger hadden we nog niet
* de voorraadbussen van Brabantia in de toen “modekleur” bruin
* vleesfondue was ook zo’n modeding, in hete olie, dus in de zin van het woord geen fondue (want: niet ‘gesmolten’), daar schreef ik een paar blogs geleden ook al over
* filterzakjes – van Melitta -voor de koffie (snelfiltermaling), want van espressomachines had nog niemand gehoord, althans niet in Nederland!
* en van het geld in de enveloppen die we tijdens de receptie kregen, kochten we onze 1ste TV, klein, zwartwit en met sprietantenne, de kabel moest nog komen…

2016-07-30

Maar waar ik het eigenlijk over wilde hebben: het SPECERIJENREKJE.
Wie had het niet, in die jaren  ;-)
Gemalen specerijen & gedroogde kruiden in potjes in een houten rekje, aan de muur in de keuken. In het licht, in de warmte, de foutste plaats om ze te bewaren. En je gebruikte er meestal de helft niet van. Het hing er jaren, en gemalen of gedroogd zijn ze na een half jaar echt wel al hun smaak & geur kwijt! En ’t was bovendien ook een stofnest.

P1120208

En nu? Er is gelukkig steeds meer vers te koop: welke supermarkt heeft geen kruiden zoals peterselie, selderij, munt, koriander, dille, tijm, rozemarijn, salie en bieslook in het assortiment?
Die hebben we gedroogd niet meer nodig!
Specerijen is wat lastiger…

Even nog in ’t kort het verschil tussen kruiden & specerijen:
kruiden zijn ‘blaadjes’ van planten & worden meestal vers gebruikt. De uitzondering die me zo te binnen schiet is laurier: wel blaadjes, maar toch vaak gedroogd, tenzij je een plant in de vensterbank hebt staan. En ja, is een sprietje bieslook nu echt een blad? of een naaldje rozemarijn?
– overige platendelen noemen we specerijen, dat kunnen zaden zijn, of wortels, bloemen of boombast…
’t Is een grove schifting, maar kan er wat mij betreft mee door.

En hoe bewaren we die? Liefst heel! Dus: peperkorrels, karwij- & korianderzaadjes, hele pepertjes en kruidnagels, kaneelstokjes. En pas malen op ’t moment dat je ’t nodig hebt.
Dat malen kan natuurlijk heel authentiek in een vijzel, maar ook makkelijk in een koffiemolen, die je dan alleen voor dat doel gebruikt (tenzij je spicy koffie wilt)  ;-)

kruiden in de (koffie)molen

vijzel
vijzel

 

Koel en donker wegzetten, dus ín een keukenkastje, in goed afgesloten blikjes.

En nu dan een paar voorbeelden van mengsels die je zelf kunt maken, lekker vers samenstellen en direct de pan in!
* nasi-/bamimix: gelijke delen gember(poeder), knoflook(poeder), korianderzaad en laos(poeder), iets minder komijnzaad en kurkuma en nog iets minder chili(poeder). Groenten, vlees en rijst of mie erbij.
* shoarmamix: gelijke delen komijnzaad, paprika(poeder) en knoflook(poeder), iets minder kurkuma en korianderzaad en nog iets minder nootmuskaat en chili(poeder). Reepjes lamsvlees erbij en met sla en knoflooksaus in een pitabroodje serveren.
* goulashmix: veel paprikapoeder, gelijke delen kurkuma en uienpoeder, tijm, karwijzaad en piment. Laat het rundvlees in stukken lekker lang sudderen met uien en paprika’s. Serveer (als stoofpot) met rijst of aardappelpuree of als soep.
* cajunmix: gelijke delen knoflook(poeder), paprikapoeder, tijm en oregano en iets minder chili(poeder), uienpoeder en zwarte peper. Lekker over de kip.

Ik noem expres geen exacte hoeveelheden, ’t is altijd naar smaak, ga lekker experimenteren en noteer voor jezelf hoe je het lekker vindt.
Voor degenen die wel van rekenen houden: een theelepel is ± 1½gram en een eetlepel ± 5 gram.

Sommige specerijen krijgen meer smaak als je ze roostert, zoals koriander, venkel en komijn.
Doe je specerijenmix dus als eerste in de pan en doe de vochtige ingrediënten er pas bij als de specerijen hun geur & smaak “losgelaten” hebben.

Overigens heb ik ooit hele chilipepertjes in de (koffie)molen gemalen en de molen direct geopend… het poeder was zo fijn dat het rondstoof door de keuken, overal in kwam, m’n ogen, m’n neus, dat was geen pretje! Voorzichtig dus!

Gepubliceerd door

adavanderlindenculiblog

Liefhebber van lekker eten en koken (uit en/of thuis)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s