Tafelmanieren

Zo vlak voor de feestdagen best wel handig, weten hoe het heurt (vrij naar Jort). Geen overdreven zaken en zeker geen ouderwetse! maar gewoon een beetje fatsoenlijk en netjes…
Veel informatie komt uit dit boekje:
het-blauwe-boekje

Bedienen: begin met de dame rechts van de gastheer, dan de andere dames, dan de heren en de gastheer als laatste. Rechts bedienen én afhalen, alleen links afhalen als het servies ook links van de gast ligt. En serveren vanaf een schaal, dat doe je ook van links. Maar verder gewoon zo dat het makkelijkst is en het minste hinder voor de gast geeft. Wijn van rechts schenken (daar staan – als het goed is – ook de glazen). Nooit bijschenken, trouwens! Borden pas weghalen als iedereen klaar is.

Bestek: gewoon van buiten naar binnen en voor de nagerechten ligt het boven het bord. Onderbreek je je maaltijd even en wil je daarna nog verder eten, laat dan je mes rechts en vork links op het bord liggen. Ben je klaar dan beide aan de rechterkant leggen.
bestek-bord

Je ziet, ik ben geen geweldige tekenaar… maar: 1 = 1ste voorgerecht, 2 = soep, 3 = tussengerecht, 4 = hoofdgerecht, 5-6-7 = nagerecht (je ziet, als je die vorken en messen aan de heften naar de zijkant van je bord ‘trekt’ ze gelijk aan de goede kant liggen);
A = 1ste wijnglas & B = 2de wijnglas.
De side plate (het bordje voor een broodje) staat links van het bestek, ligt er geen mesje op, gebruik dan het botermesje dat bij de boter ligt, is dat er ook niet, ga dan naar een ander restaurant!

Brunch & buffet: een brunch doe je tussen 11 en 13 uur, ontbijt, aangevuld met warme hapjes en soms ook alcoholhoudende dranken zoals champagne.
Een buffet: informeler dan een diner, goed voor de interactie. Zorg wel voor bediening achter het buffet, die kan helpen snijden & opscheppen. Zet de gerechten in de volgorde waarin je ze eet. Loop liever een paar keer en neem niet teveel tegelijk op je bord, gerechtjes die bij elkaar passen / horen (zoals je ze bij een diner ook in 1 gang zou krijgen…). Een ander idee is een verlate lunch (diner dinatoire) en later op de avond een souper (= lichte maaltijd ná 21 uur).
En een zakenlunch is níet bedoeld om zaken te doen, dat doe je daarná  ;-)

MENU: hoe stel je het samen? Algemene richtlijnen: licht voor zwaar, koud voor warm, vis voor vlees, wit vlees voor rood vlees en daarna wild, gekookt voor gebraden…
Het hoofdgerecht – het woord zegt het al – is het hoofd = midden van de maaltijd, evenveel ervoor als erna dus, altijd een oneven aantal gangen.
Een 27 [!!] – gangen menu ziet er dan uit als volgt
4 koude voorgerechten: schaaldieren, vis, gevogelte, vlees
soep
5 warme voorgerechten: groente, gepocheerde vis, gebakken vis, gevogelte, vlees
2 tussengerechten: sla (koud) & groenten (warm)
3 hoofdgerechten: vis, wit vlees, rood vlees – hier zitten we wel ongeveer in het midden, maar de meeste mensen zullen de tel al wel kwijt zijn…
een sorbet
hoofdschotel wild
2 bijgerechten: gemengde salade & groentenschotel
5 nagerechten: kaas(gerecht), fruit(gerecht), (vruchten)taart, mousse/bavarois/pudding, ijs
en de laatste gangen: koffie met zoetigheden, digestif en als allerlaatste Alkaseltzer  ;-)

Kluiven: kip, spareribs, maar ook eten van schaal- & schelpdieren, mag met je handen. Mits er een vingerkommetje op tafel staat. Zo niet, eet met mes & vork of vraag om een kommetje (met lauwwarm water & een schijfje citroen).

Wijn proeven: je hebt een fles uitgezocht van de wijnkaart, de ober (of sommelier) komt ‘m brengen & openen, vraagt of je wilt proeven, en dan… je proeft niet of-ie lekker is (want dat is-ie! je hebt ‘m toch zelf uitgekozen!) maar of de wijn naar kurk smaakt of niet goed is. Een jonge wijn in fles met schroefdop wordt dus níet geproefd, de huiswijn ook niet. Smaakt de wijn onverhoopt toch niet zoals hij hoort te smaken, dan kun je ‘m altijd nog terugsturen.

Maar waar ’t boven alles om gaat: je gezonde verstand gebruiken, de regels zijn er voor ons en niet andersom! Het kan handig zijn als we allemaal dezelfde kant opgaan, of dat je in elk geval weet, waar de meeste mensen heen zullen gaan…

En dan nog een allerlaatste onderwerpje waar nogal eens verwarring over bestaat: het hoofd van de tafel. Hoe je tafel er ook uitziet, vierkant, rond, langwerpig, een carré of U-vorm… het hoofd (lees: de gastheer) is altijd degene die met z’n gezicht naar de deur toe zit, hij weet wie binnenkomt: vriend of vijand!

img_0344

Advertenties

Gepubliceerd door

adavanderlindenculiblog

Liefhebber van lekker eten en koken (uit en/of thuis)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s